+ Meer informatie

Noord-Ierland chaos na dood van Hughes

Woedende menigte weer de straat op

2 minuten leestijd

BELFAST/DUBLIN — In de Noordierse steden Belfast en Londonderry zijn dinsdagavond rellen uitgebrolcen na het bekendworden van de dood van de IRArhongerstaker Francis Hughes in de Maze-gevangenis in Belfast. Hierbij is minstens een persoon om het leven gekomen. In Dublin, de hoofdstad van de Ierse republiek bestormde een menigte de Britse ambassade. Na ingrijpen van de politie zijn minstens vier politieagenten en verscheidene demonstranten gewond.

Hughes, een bekende IRA-leider die is veroordeeld voor moord, stierf op de 59ste dag van zijn hongerstaking. Korte tijd na het bekendworden van zijn dood braken rellen uit in de katholieke wijken van de twee grootste Noordierse staden. Deze reactie was gelijk aan die toen een week geleden hongerstaker Bobby Sands na 66 dagen voedsel te hebben geweigerd bezweek. De politie en het Britse leger werden bekogeld met benzinebommen en stenen. Auto's werden in brand gestoken. Er werden schoten gewisseld.

Sluipschutter dood

Volgens het Britse leger openden sluipschutters het vuur dat door de mimensen door de katholieke wijk Bogside naar het stadscentrum om daar een wake te houden ter nagedachtenis van Francis Hughes. Toen de menigte uit, een begon te gaan werden benzinebommen en stenen naar de politie gegooid. Het leger gebruikte plastic kogels om de orde te herstellen. In de wijk Waterside werden zes benzinebommen in een protestantse middelbare school gegooid. Een andere protestantse school in de buurt van de katholieke kathedraal ging in vlammen op.

Ambassade bestormd

In Dublin bestormde een woedende menigte van meer dan 1500 mensen de Britse ambassade. De demonstranten gooiden stenen en flessen naar het zwaarbewaakte gebouw. De politie verdreef de menigte met gebruik van de wapenstok, nadat ze de tulnmuur had afgebroken. Aan de bestorming was een protestdemonstratie vooraf gegaan.

De Ierse premier Charles Haughey zei naar aanleiding van Hughes' dood dat zijn land niet onverschillig kon zijn met het vooruitzicht op nog meer doden door de hongerstakingen. Haughey zei voorts dat de recente gebeurtenissen nog eens aantoonden dat „Noord-Ierland zoals het momenteel bestaat niet langer een levensvatbaar politiek geheel is". De enig mogelijke weg naar vrede is volgens hem „een nieuwe politieke regeling".

Waarnemers meenden dat uit de verklaringen van de Ierse premier irritatie sprak over het feit dat de Britse regering niets doet om beweging te brengen in de vastgelopen situatie in het noorden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.