+ Meer informatie

Paus ook op ziekbed hoofd van RK-kerk

HERSTEL VERGT DRIE MAANDEN

2 minuten leestijd

VATICAANSTAD — Ook op zijn ziekbed blijft de paus het enige hoofd der kerk en de enige drager van de hoogste beslissingsmacht. Hij kan overigens wel, wanneer hij dat nodig acht, een van zijn naaste medewerkers opdracht geven de meest dringende zaken af te handelen.

Normalerwijze is dat de kardinaal-camerlengo der kerk, op het ogenblik  kardinaal Bertoli. Maar het is even goed mogelijk, dat de paus deze opdracht geeft aan zijn staatssecretaris, kardinaal Casaroli.

Een plaatsvervanger voor de paus bestaat volgens het kerkelijk recht alleen wanneer een paus sterft. Dan neemt het verzamelde kardinalencollege de verantwoordelijkheid voor zaken, die niet uitgesteld kunnen worden. Een latere paus moet de besluiten van het kardinalencollege echter wel bevestigen.

Drie maanden
Ofschoon de paus niet in levensgevaar verkeert, hebben de artsen verklaard, dat hij, wanneer geen complicaties optreden, toch zeker drie maanden nodig zal hebben om te herstellen. Dit betekent onder meer volgens de Vaticaanse autoriteiten, dat de voorgenomen reizen van de paus naar Zwitserland in juni en naar Lourdes, Frankrijk, in juli, voorlopig zijn afgelast.

Ondanks de aanslag op paus Johannes Paulus II heeft de bond van protestantse kerken in Zwitserland donderdag te Bern een memorandum ter gelegenheid van het pausbezoek aan Zwitserland gepubliceerd. Hierin wordt scherpe kritiek geuit op de pauselijke onfeilbaarheid en de Maria-verering in de Rooms-katholieke kerk. De bond ... voor toelating van de vrouw in het ambt en voor intercommunie. Oorspronkelijk zou de bond op 3 juni een onderhoud met de paus hebben tijdens diens bezoek aan Zwitserland. Het Vaticaan heeft inmiddels laten weten dat dit bezoek tot nader order is uitgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.