+ Meer informatie

Schap heeft kritiek op trage toelating bestrijdingsmiddel

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het streven van de overheid om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in 2000 te halveren, is tot mislukken gedoemd als er geen haast wordt gemaakt met de toelating van nieuwe bestrijdingsmiddelen.

Dat stelt het Landbouwschap in een reactie op het Meerjarenplan Gewasbescherming, dat staatssecretaris Gabor (Landbouw) in juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens het schap is het van essentieel belang dat de land- en tuinbouw zo snel mogelijk over nieuwe, minder schadelijke bestrijdingsmiddelen kan beschikken om het milieubeleid gestalte te geven. Op dit moment wachten 30 tot 40 nieuwe middelen op toestemming van de overheid om gebruikt te mogen worden.

Het Landbouwschap klaagt al jaren over de trage voortgang bij de Commissie Toelating Bestrijdingsmiddelen (CTB), die over de nieuwe middelen beslist. Mede naar aanleiding daarvan heeft staatssecretaris Gabor vorig jaar toegezegd de CTB te reorganiseren. De reorganisatie moet over 2,5 jaar zijn afgerond.

Het Landbouwschap zegt tot nu toe geen enkele verbetering in het functioneren van de CTB te kunnen bespeuren. Dit jaar zijn slechts twee nieuwe middelen toegelaten. Bovendien heeft de overheid nog steeds niet aangegeven aan welke eisen biologische bestrijdingsmiddelen moeten voldoen om toegelaten te worden. Het schap voorspelt dat het Meerjarenplan Gewasbescherming ontspoort, wanneer het toelatingsbeleid van de overheid niet grondig wordt herzien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.