+ Meer informatie

Chirac wijst kiezers op gevaar-Mitterrand

Bedekte oproep tot steun aan Giscard

1 minuut leestijd

PARIJS — De leider van de Franse gaullisten, burgemeester Jacques Chirac van Parijs, heeft woensdag de kiezers aangeraden bij het uitbrengen van hun stem in de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen op zondag a.s. zeer weloverwogen te werk te gaan en daarbij aan de gevaren te denken die verbonden zijn aan het kiezen van de socialistische kandidaat Francois Mitterrand.

Het was de tweede verklaring van Chirac sinds de eerste ronde op 26 april, waarbij hij met 18 procent van de stemmen op de derde plaats eindigde. Evenals in zijn eerste verklaring riep hij niet rechtstreeks op, steun aan president Valery Giscard d'Estaing te geven die in de eerste ronde 28,32 procent behaalde, tegen Mitterrand 25,85 procent. Zelf had hij zich in zijn eerste oproep bereid verklaard op Giscard te stemmen.

Sinds zijn wat teleurstellende stemmenpercentage op 26 april — in 1974 had hij in de eerste ronde 32,6 procent gescoord — probeert Giscard de steun te verwerven van de Gaullisten, zonder wier hulp hij nauwelijks mag hopen Mitterrand te verslaan. In zijn meeste redevoeringen sindsdien laat de president zich lovend uit over het verkiezingsprogram van Chirac. Zondag verklaarde hij zich bereid de Gaullistische leider te ontmoeten, maar Chirac heeft daar tot dusver nog niet op gereageerd.

Waarnemers zijn van oordeel dat de Gaullistische leider probeert een zo hoog mogelijke prijs te krijgen voor de steun aan de huidige president.

Toen Giscard in 1974 voor het eerst werd gekozen, stelde hij Chirac aan als premier. Na twee jaar trad Chirac echter wegens meningsverschillen met het staatshoofd af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.