+ Meer informatie

's-Gravendeel loopt te hoop tegen asielzoekers

Burgemeester: „Schrikbeeld is niet reëel"

2 minuten leestijd

's-GRAVENDEEL - De 's-Gravendeelse bevolking loopt te hoop tegen de plannen van het ministerie van WVC om in april 1992 op camping De Aalfuik een landelijk opvangcentrum voor asielzoekers te vestigen. Gevreesd wordt dat het Kildorp niet alleen overspoeld zal worden door asielzoekers, maar dat ook de criminaliteit sterk zal toenemen. Een kleiner aantal van 250 a 300 asielzoekers vinden velen acceptabeler. Tijdens een voorlichtingsavond, die bijgewoon werd door ongeveer 500 mensen, weerklonk gisteren de roep om een referendum te beleggen.

deren dat er nooit iets zal gebeuren".

Directeur C. van Berg van het Dordtsche asielzoekerscentrum noemde het een misverstand dat de komst van asielzoekers zal leiden tot verhoging van de criminaliteit. „Sinds de opening van ons centrum in september 1990, hebben we slechts viermaal de assistentie van de politie in moeten roepen".

Een politiefunctionaris in de zaal sprak dat tegen. „Onder de asielzoekers bevinden zich zeer veel criminelen die voor moord en doodslag gezocht worden in het land van herkomst".

M. Pronk van het ministerie van justitie wees er echter op dat de gemiddelde asielzoeker niet slechter of beter is dan de doorsnee Nederlander. Wel zal het rijkspolitiekorps, als de opvang doorgaat, versterkt worden met 20 politiefunctionarissen. Groepscommandant T. Noordhoek is niet bang voor grote overlast in het Kildorp: „Ik denk dat het best mee vak".

Uitdaging

Burgemeester J. D. Nederlof van 's-Gravendeel ziet de komst van de asielzoekers als een uitdaging. Een bezoek aan Nijeveen waar zo'n 275 é 300 asielzoekers gevestigd zijn, heeft hem de indruk gegeven dat asielzoekers redelijk opgeleide mensen zijn. „Het schrikbeeld dat sommige mensen hebben, is niet reëel. Het gemeentebestuur heeft op dit moment nog geen standpunt maar zal alle signalen vanuit de bevolking meenemen".

Tot 15 november kunnen de inwoners hun mening kenbaar maken. Daarna zal het college en de raad haar standpunt bepalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.