+ Meer informatie

Saddam ziet niets in Arabisch spoedberaad

Irak wilde ook Palestijnse kwestie op agenda

3 minuten leestijd

BAGDAD — Irak heeft gisteren het voorstel van de Marokkaanse koning Hassan afgewezen om een spoedberaad van Arabische landen over de Golfcrisis te houden. In een officiële verklaring werd gesteld dat de Arabische massa het topoverleg zou beschouwen als een dekmantel voor „een Amerikaans-zionistische aanval" tegen Irak en dat het de Arabische geschillen zou kunnen aanwakkeren.

De verklaring werd uitgegeven nadat de Iraakse president, Saddam Hoessein, het voorstel van de Marokkaanse koning had besproken met zijn Revolutionaire Raad en de leiding van de regerende Ba'ath-partij.

Bagdad benadrukte dat de top niet kan worden gehouden „onder het gewicht en de dreiging van vreemde troepenmachten, die de heiligdommen van de Arabieren en moslims in Najd en Hijaz (Saoedi-Arabië) schenden". Irak was niet van tevoren geraadpleegd over het houden van een Arabische top en dat was niet in overeenstemming met „de plichten en tradities", aldus de verklaring. Bagdad stelde ook tegen een topberaad te zijn dat slechts is gewijd aan de Golfcrisis en niet aan alle Arabische kwesties, met name het Palestijnse vraagstuk.

Hassan II deed gisteren een oproep een speciale Arabische top te houden als „een nieuwe en laatste kans" voor een vreedzame oplossing van de Golfcrisis „op basis van de besluiten van de internationale gemeenschap. We staan dichtbij een oorlog tussen Arabieren. Het geroffel op de oorlogstrommels is begonnen", sprak de Marokkaanse vorst in een televisieoproep aan de Arabische leiders.

Dialoog

Eerder op de dag had Saddam Hoessein opgeroepen tot een dialoog om de Golfcrisis op te lossen. Hij stelde echter wel de voorwaarde dat bij zulke besprekingen de regionale veiligheid met de Palestijnse kwestie als eerste punt op de agenda staat. Gevraagd door het Britse televisiestation ITN of Irak bereid zou zijn zich uit Koeweit terug te trekken, antwoordde hij: „We zijn bereid om een nieuwe, krachtige dialoog aan te gaan wat betreft de eisen voor veiligheid in onze regio".

Saddam verklaarde dat de Iraakse invasie en annexatie van Koeweit gezien moest worden in de context van de gehele veiligheid in het gebied. Hij zei dat er sprake was van een samenzwering tegen Irak vanwege Bagdads standpunt over Palestina.

„Als alle betrokken partijen het belang van deze feiten erkennen en rond de tafel gingen zitten, dan zijn we ervan overtuigd dat deze partijen serieuze en diepgaande oplossingen zullen bereiken voor alle onderwerpen in het voorste gelid van de Palestijnse kwestie", zei de Iraakse leider.

Zaterdag verklaarde de Chinese minister van buitenlandse zaken, Qian Qichen, op bezoek in Jordanië en Irak, dat alvorens de Veiligheidsraad militaire acties tegen Irak goedkeurt, de diplomatieke inspanningen moeten worden geïntensiveerd en nog meer overleg moet worden gevoerd.

Agressie

De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, verweet zijn Amerikaanse collega, Baker, zaterdag bezig te zijn met het voorbereiden van een oorlog. Ook de door de Amerikaanse president George Bush gedane aankondiging over verdere troepenversterking in het Golfgebied veroordeelde hij sterk in een verklaring die werd uitgegeven door het officiële persbureau INA.

„Minister Baker heeft zijn reis door Europa en het Midden-Oosten gebruikt om agressie tegen Irak voor te bereiden", aldus Aziz. Baker beëindigde zaterdag een achtdaagse reis langs een aantal hoofdsteden om „bondgenoten" inzake de Golfcrisis te raadplegen over verder te nemen stappen.

De voormalige bondskanselier Willy Brandt, die vrijdag terugkeerde uit Bagdad met 200 vrijgelaten gijzelaars, riep gisteren op tot vredesonderhandelingen. „Het ziet er slecht uit, maar het is de moeite waard om alles te doen om op het spoor te blijven van onderhandelingen", zei Brandt. „Mijn indruk is dat Saddam heeft geconcludeerd dat de Verenigde Staten bereid zijn hun mensen op te offeren als zij tot oorlog besluiten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.