+ Meer informatie

EG-ministers negeren wensen Europarlement

1 minuut leestijd

BRUSSEL (ANP) De EG-ministers van begrotingszaken stevenen af op een conflict met het Europees Parlement over de begroting voor 1992 omdat ze weigeren extra geld voor onder meer de Sowjet-Unie uit te trekken. De ministers vinden dat daarvoor geld van andere posten gebruikt kan worden.

De Nederlandse staatssecretaris Dankert van buitenlandse zaken, die de begrotingsraad voorzit, zei gisteren dat de ministers aan hun standpunt van eind juli vasthouden, toen ze voor het eerst de door de EGCommissie opgestelde ontwerp-begroting voor 1992 onder de loep namen. Ze sneden in de bestaande programma's ten gunste van de extra uitgaven voor Oost-Europa.

Die bezuinigingen op de interne uitgaven, die variƫren van 5 tot 15 procent, bleken vorige maand een schop tegen het zere been van het parlement te zijn. Dat kwam met een tegenbegroting, waardoor de uitgaven volgend jaar tot 152 miljard gulden stijgen. De ministers vonden 143,5 miljard gulden genoeg.

Het EP voorzag een extra reserve van 3,8 miljard om onder meer de hulp aan de Sowjet-Unie en de andere Oosteuropese landen te betalen, maar ook meer geld voor de zogenoemde structuurfondsen voor de economische opbouw van de armere regio's, voor humanitaire hulp en ter behoud van de tropische regenwouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.