+ Meer informatie

Spelen met cijfers, letters en kleuren op de pc

3 minuten leestijd

Heel wat thuiscomputers beschikken tegenwoordig over de mogelijkheid cd-rom-programma's te draaien. Ook voor kinderen is er al heel wat beschikbaar op dit gebied. Voor relatief weinig geld krijg je fraaie programma's met mooie, vaak bewegende, beelden in kleur en met geluid. "Spelen met cijfers en letters" van Het Spectrum is zo'n programma. Het is bedoeld voor kinderen vanaf zes jaar. Het bestaat uit drie gedeelten: alfabet, tellen en kleuren. Je hoeft alleen maar met de muis te werken. Ga ergens op staan met de cursor, even "klikken" en er gebeurt iets leuks.

Alfabet
Elke letter uit het alfabet heeft een eigen scherm met een aantal dingen die met die letter beginnen. Bij de A zijn dat auto, aquarium, astronaut, aap, aarde en appel. Uit deze opsomming blijkt al dat een kind van zes niets heeft aan het programma om te leren lezen. Maar het is wel leuk als je het plaatje met de auto aanklikt en je hoort en ziet een auto ronkend wegrijden. Een stem zegt: "Auto". In het aquarium zie je vissen zwemmen. Klik je op Bijl dan wordt een boom omgehakt. Een baby zet het op een huilen als je erop klikt. Maar moet je een klein kind leren wat een caleidoscoop is? Of een microscoop? Soms zie je zelfs een kort filmpje. Bij de Q_staat onder andere quatre-mains. Twee kinderen zitten achter een piano en spelen een vrolijk wijsje.

Tellen
Tellen moet geleerd worden door op het knopje van een lift te drukken, in een gebouw met tien verdiepingen. Je zoeft naar boven, de liftdeur gaat open en dan zie je iets wat met het gekozen aantal correspondeert: een draak met 3 koppen, 4 wielen van een auto, 6 ballen die verdwijnen, enz. Wat een kind er ook van leert, tellen waarschijnlijk niet.

Kleuren
Kleuren is erg leuk. Het is een elektronisch kleurboek. Je ziet een kleurplaat voor je, en een doos met "waterverf'.Je kiest een kleur door te klikken,  stuurt de muis naar het vlak dat je wilt kleuren en je klikt nogmaals. Het vakje vult zich dan met de gekozen kleur. Maar ja, als je geen kleurenprinter hebt, kun je de tekening niet afdrukken... Jammer dat het pijltje dat aanwijst waar je precies verft, te klein is. Al met al een leuk programma voor kinderen, dat hun echter geen lezen en rekenen leert. Wel leren ze goed omgaan met de muis; en daar kunnen ze later veel plezier van hebben. De cd-rom is afspeelbaar op een 386SX of hoger, intern geheugen min. 4 MB, geluidskaart; hij kost f 39,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel. !

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.