+ Meer informatie

Even langs een politiehondentrainer

4 minuten leestijd

Als jongetje van zes droomde ik al over honden. Later kreeg ik zelf een hond en hoorde ik over politiehondentraining. Ik ging eens kijken en toen begon het grote werk." Aan het woord is J. Schra uit Rouveen. Al 25 jaar is hij actief in het opleiden van politiehonden. Al die jaren is hij actief lid van de plaatselijke politiehondenvereniging. Vijf certificaten aan de keukenwand getuigen van de resultaten. Ook zoon Karlo is besmet met het hondenvirus en heeft zijn eerste certificaat erbij mogen hangen. „Er is geen mooiere hobby", verklaren beiden beslist. Het opleiden begint met "volgen", het naast de trainer blijven lopen. Eerst aan de lijn, dan los en zowel links als rechts. Dan volgt het volgen naast de fiets. Met woorden en door de hond op de goede plaats te trekken wordt duidelijk gemaakt wat de bedoeling is. De volgende stap bestaat uit springoefeningen. Een heg van 1,25 meter moet zonder aanraken bedwongen worden. De schutting van 1,85 meter gaat met de klimsprong. De hond zet de voorpoten op de rand en werkt zich eroverheen.

Speurneus
„Zoeken is de volgende stap", vertelt de enthousiaste trainer. „Een hond heeft een ongelooflijke speurneus. Voor ons niet te begrijpen." In een veldje van veertien bij veertien meter moet een hond drie "verloren" voorwerpen binnen drie minuten op de geur terugvinden. „Kastor, mijn beste hond, vindt een kogeltje, een schroefje en een moer binnen de twee minuten. Als hij het goed gedaan heeft geef ik hem een brokje, maar niet te veel. Ik klop hem vooral lekker op. Een liefkozing van de baas is heel belangrijk." „Rivierrrr" is het volgende commando. De politiehond moet dan een voorwerp of persoon opzoeken in het terrein. „Heeft Kastor het voorwerp gevonden, dan zet-ie z'n voorpoten erop en gaat blaffen." Het voorwerp wordt nauwlettend bewaakt en ieder die pogingen tot verovering doet wordt gebeten. Verleidingsmanoeuvres als worst aanbieden zijn nutteloos. De hond weigert tijdens het werk alle "snoepgoed". Na de zoekfase komt de "pakwerker" in zicht. Dat is een man in een dik beschermingspak die voor boef speelt. Het begint met het transport van een arrestant. Op het sein "transport" loopt de hond achter de arrestant. Een ontsnappingspoging is gedoemd te mislukken. Direct hangt de hond achter in de broek van de arrestant. „Dan wordt het wat agressiever en hectischer", vertelt de Rouveense postbode. „Stel: De pakwerker ontsnapt. Ik roep: „Halt pohtie, Halt politie." Als ik dan tegen Kastor "stellen" zeg, vliegt de hond achter de pakwerker aan en pakt die in de broek. De arrestant mag zich verweren met een stok, dan staan de striemen in Kastors rug en de stok, een wilgeteen, is dan vaak gebroken. Maar hij heeft vastgehouden! Een hond moet ook schotvast zijn. Zonder blikken of blozen moet hij schoten vanuit een (alarm)pistool kunnen doorstaan zonder af te schrikken. Bij het rijwielstellen ontsnapt de pakwerker op een fiets. Blijf maar eens zitten als er een hond heftig aan je broek gaat sjorren en niet meer loslaat." De moeilijkste oefening voor de hond is het terugroepen. Na het „Halt politie. Halt politie" en het ontsnappen van de pakwerker is het "Kastor, stellen!" Als de hond op zestig meter is, roep ik „Kastor kom hierrr!" En dan moet-ie terugkomen. Als ik dat een tijdje niet gedaan heb, moet ik dat weer oefenen."

Diploma's
„Een hond kan met diploma Politiehond 1 naar een politieman. Dat is wennen. Voor de hond, zijn trainer en de ontvangende politieman. Als je elkaar aanvoelt is het goed. Je waardeert elkaar. Het leuke voor een trainer is dat een politieman nog wel eens belt om successen van de hond door te geven. Zo hoor je hoe het gaat en wat de hond beleeft. Hondentrainer is voor mij de mooiste hobby die er is."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.