+ Meer informatie

Homeopathie komt niet in basispakket

Simons vindt werking niet bewezen

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Simons van volksgezondheid heeft besloten homeopatische en antroposofische geneesmiddelen niet op te nemen In het basispakket van de in aanbouw zijnde volksverzekering tegen ziektekosten. Gebruikers van deze middelen moeten de betrekkelijk geringe kosten daarvan zelf dragen.

Simons liep gisteren tijdens de behandeling van het onderdeel volksgezondheid uit de begroting van WVC een stapje vooruit op het standpunt dat het kabinet binnenkort bepaalt over het advies van de Ziekenfondsraad met betrekking tot deze kwestie. Dit adviescollege heeft Simons aangeraden de homeopatische en antroposofische geneesmiddelerr niet in het basispakket op te nemen.

Als reden voor dit negatieve advies geeft de Ziekenfondsraad op dat de werking van deze middelen nooit is bewezen. Daardoor kan de verstrekking van homeopatische en antroposofische geneesmiddelen niet worden beschouwd als „noodzakelijke zorg".

Overigens houdt Simons er ernstig rekening mee dat de druk vanuit de samenleving om deze middelen onder te brengen in het basispakket groot zal zijn. „U zult zien dat hePelement van de noodzakelijkheid niet de hoofdrol in de discussie zal spelen", zo zei hij gisteren in de Kamer.

Versmalling

De staatssecretaris sprak de vrees uit dat het debat over de gezondheidszorg zich zal versmallen tot een debat over welke voorzieningen wel en welke voorzieningen niet in het basispakket moeten worden opgenomen. „Ik vind het veel belangrijker om na te gaan hoe je een gepast gebruik kunt maken van de geboden zorg. Het gaat erom dat de medische consumptie wordt beperkt", aldus Simons.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.