+ Meer informatie

Wat zal ik morgen koken?

3 minuten leestijd

366 ideeën
"Wat eten we vandaag?" Die vraag kan de huisvrouw tegen etenstijd best beantwoorden. Wellicht is zij op dat moment al bezet met de kwestie: Wat kook ik morgen? Dit probleempje is de titel van een boek dat met ,,366 fantasierijke gerechten, prijsbewust en het hele jaar door vers" een oplossing geeft. Leuk, dat die gerechten zich bewust zijn van hun prijs. Het stevige, gebonden boek is niet alleen bedoeld om moeder de vrouw op weg te helpen, maar ook de,, steeds vaker" kokende man ideeën aan te reiken. Want,, Alweer aardappelen — nee, dank je!" 'Gewone', goede (= stevige), snelle, zoete, feestelijke, vegetarische, vezelrijke en calorie-arme gerechten komen om de beurt aan bod in het boek. Een balkje in de kleurenfoto geeft aan met welke soort we te doen hebben. Elk recept is geïllustreerd met zo' n foto om van te watertanden. Een seizoenkalender laat zien wanneer het aanbod van een bepaalde groente of vrucht groot is (en de prijs dus relatief laag). Enkele recepten uit de maand februari zijn hiernaast opgenomen.

Februari. Weinig verse groente verkrijgbaar Uit de zuidelijke landen komt echter nog genoeg op de markt: broccoli, aubergine
venkel en Chinese kool. Hoeveelheden in de recepten voor vier personen.

Spruitjeskoek
200 g bloem, zout, 1 ei 2 eetl. water, 125 g boter
700 g spruitjes, 2 uien
25 g boter, 200 g gekookte ham
1 rode paprika, 3 eieren
2 dl zure room zout, nootmuskaat
Bloem, zout, ei, water en boter in een kom met de mixer tot een glad deeg kneden. 30 minuten in de koelkast leggen. De spruitjes schoonmaken en wassen. In water met wat zout ongeveer 10 minuten koken. Uit laten lekken. Een springvorm met een doorsnede van 22 cm invetten. Het deeg nogmaals kneden, een lap ervan rollen en de springvorm ermee bekleden. De spruitjes erin leggen. De uien pellen en snipperen. De boter in een pan verhitten en de uisnippers glazig fruiten. De ham in blokjes snijden. De paprika halveren, steel, zaad en zaadlijsten verwijderen, paprika wassen. In kleine blokjes snijden. De eieren loskloppen met de room. Ui, ham en paprika erdoor roeren en met zout en nootmuskaat op smaak brengen. Het mengsel over de spruitjes gieten. In de oven bij 180°C 50-60 minuten bakken. Serveren met kaassaus.

Per persoon cz. 820 kcal. (3440 kJ). Bereidingstijd: ca. 2 uur

Aardappel-venkel-gratin
800 g aardappelen, 1 venkelknol
20 g boter, 2,5 dl zure room
zout, peper, 25 g boter
75 g geraspte kruidenkaas
De aardappelen wassen, in de schil koken, afgieten en even laten afkoelen. Pellen, laten afkoelen en in schijven snijden. Van de venkelknol het worteleind en het groen afsnijden. De knol wassen en klein snijden. De boter in een pan verhitten en de venkel daarin 5 minuten stoven. Het venkelgroen fijnhakken. In een ingevette ovenschaal de aardappelschijfjes, de venkel en het venkelgroen leggen. De zure room met zout en peper op smaak brengen en over de groente gieten. De kaas erover strooien en botervlokken erover verdelen. De gratin ongeveer 40 minuten in de oven (220 graden) zetten. Per persoon: ca 500 kcal (2100 kJ). Bereidingstijd: ca. 60 minuten.

Aardappelen uitpakken
Wanneer u aardappelen in een plastic verpakking koopt, moeten ze thuis meteen uitgepakt worden, want ze gaan in een vochtige, warme omgeving sneller rotten. Daarom kunnen ze het beste luchtig, bij voorbeeld in een mand, en op een donkere plaats worden bewaard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.