+ Meer informatie

Kabinet eens over verhoging collegegeld

Onderwijs akkoord, maar studenten protesteren

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het collegegeld gaat in de komende driejaren tapsgewijs omhoog. Volgend jaar komt er 150 gulden bij, in de jaren 1997 en 1998 telkens 200 gulden. Het kabinet is gisteren met een voorstel van deze strekking van minister Ritzen akkoord gegaan. De organisaties van de universiteiten en hogescholen, verenigd in de VSNU en de HBO-Raad, stemmen in met het voorstel van Ritzen.

De trapsgewijze verhoging van het collegeld met in totaal 500 gulden komt in plaats van Ritzens eerdere voorstel van een verhoging met 1000 gulden. De beperking van de verhoging heeft tot gevolg dat Ritzen enkele aanvullende maatregelen moet treffen om toch voldoende te kunnen bezuinigen. In vergelijking met zijn vorige voorstel moet hij 50 miljoen gulden extra vinden.

De universiteiten moeten daardoor miljoen gulden extra inleveren. De iwgescholen behoeven niets bij te dragen. „De universiteiten hebben een hoger budget. Bovendien lijken de mogelijkheden om doelmatiger te werken groter bij de universiteiten dan bij de hogescholen”, zo zei Ritzen gisteravond op een persconferentie ter toelichting van zijn plannen.

De verhoging van het collegegeld geldt nu ook voor deeltijdstudenten. Dat was in het vorige voorstel niet het geval. Wat Ritzen verder nog tekort komt om zijn bezuinigingsdoelstelling te halen, put hij uit een reservepotje dat op de begroting van zijn ministerie is opgenomen.

De verenigingen van universiteiten en hogescholen, de VSNU en de HBO-Raad, stemmen in met het voorstel van Ritzen. „De uitkomst van het overleg is weer een stap in de goede richting”, aldus een VSNU-woordvoerder. De studentenorganisaties LSVb en ISO blijven tegen elke vorm van collegegeldverhoging. Volgens LSVb-voorzitter Hekster blijven de studenten in de komende weken actie voeren, „vrant er dreigt nog altijd een bezuiniging op de studiefinancier .g van een miljard gulden”.

De onderwijsspecialisten van de coalitiefracties PvdA, VVD en D66 zijn tevreden met het plan van Ritzen en het op basis daarvan gesloten akkoord. „Het akkoord is een stuk aanvaardbaarder dan het eerste. Belangrijk is dat er tegenover de verhoging van het collegegeld afspraken staan ter verbetering van de studeerbaarheid”, zo zei D66-woordvoerder Bakker.

Van Gelder (PvdA) stelde vast dat Ritzen „op een uiterst knappe manier” te werk is gegaan. „Ik denk niet dat er veel geweest zijn die het op deze manier van de grond hadden gekregen”. Volgens Van Gelder voldoet het voorstel aan alle uitgangspunten. Ook VVD-woordvoerster De Vries was veel positiever dan over het vorige voorstel.

De CDA-fractie blijft tegen de verhoging van het collegegeld en tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. De CDA-fractie is wel tevreden over de afspraken ten aanzien van verbetering van de studeerbaarheid. Bij de afspraken over die studeerbaarheid zijn ook de studentenorganisaties betrokken. Afgesproken is dat de universiteiten en hogescholen meer aandacht zullen besteden aan de onderwijskundige kwaliteiten van de docenten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.