+ Meer informatie

Meer Iraakse kernfabrieken dan bekend

1 minuut leestijd

WENEN (RTR/ANP) - Het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) in Wenen reageerde met verbazing op de tweede lijst van kernenergie-faciliteiten in Irak, zeiden deskundigen van het agentschap gisteren.

Deze Hjst, die door Bagdad op verzoek van de VeiUgheidsraad is opgesteld, bevat veel meer faciliteiten voor produktie en onderzoek van kernenergie dan bekend waren bij het agentschap.

De experts zeiden echter dat het niet tot de taak van het agentschap behoorde om na te gaan waar overal in een land kernenergie wordt geproduceerd of onderzoek naar toepassingen wordt gedaan. De taak van het IAEA in landen zoals Irak die het non-proliferatieverdrag voor kernwapens hebben ondertekend, is erover te waken dat uranium niet gebruikt wordt voor militaire doeleinden. Voor dit doel wordt de hoeveelheid verrijkt uranium in een land en uranium im- en exporten in de wereld nauwkeurig bijgehouden.

Het IAEA wist dus, aldus de deskundigen, dat Irak 12,3 kg voor 93 procent verrijkt uranium had en 27 kg voor 80 procent verrijkt uranium. Volgens een van hen was dit voldoende om een atoombom te maken.

De Britse omroep Channel 4 heeft op aanwijzing van het Koerdische verzet satellietfoto's gekocht van een commercieel bureau van de SowjetUnie in Londen waaruit zou blijken dat de Irakezen zelf uranium dolven in een mijn in het Gara-gebergte in het noorden van Irak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.