+ Meer informatie

EKD-commissie onderzoekt Stasi-verledens

1 minuut leestijd

BAD WILDUNGEN (EPD) - De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) stelt een onafhankelijke commissie in voor onderzoek van de banden van kerkelijke medewerkers en synodeleden met de voormalige Oostduitse staatsveiligheidsdienst Stasi.

Dat heeft bisschop Martin Kruse, voorzitter van het EKD-bestuur, meegedeeld. De "commissie van vooronderzoek bij beschuldigingen tegen kerkelijke medewerkers", kan bij de autoriteiten informatie over kerkelijke medewerkers inwinnen, zodra de wet dat mogelijk heeft gemaakt. Zij zal bestaan uit een ervaren rechter, die als voorzitter optreedt, en mensen die een geestelijk ambt met leidinggevende verantwoordelijkheid bekleden of over grote kennis van het privaatrecht beschikken.

Volgens het statuut dat het EKD-bestuur heeft gepubliceerd, kan de kerk de commissie inschakelen als een kerkelijk medewerker van samenwerking met de Stasi wordt verdacht. Een kerkelijk medewerker kan haar inschakelen als hij van samenwerking met de Stasi wordt verdacht. De commissie is juridisch onafhankelijk van de kerk. Zij kan zowel belastende als ontlastende omstandigheden aanvoeren, aldus het statuut.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.