+ Meer informatie

VNO en NCW zien niets in voorstel FNV

1 minuut leestijd

DEN HAAG — De werkgeversorganisaties VNO en NCW voelen niets, voor het idee van FNV-voorman Stekelenburg om een deel van de loonruimte in te zetten voor werkgelegenheid.

Het VNO ziet geen heil in het maken van kwantitatieve afspraken op centraal niveau omdat het onmogelijk is daar vast te stellen hoeveel mensen het bedrijfsleven kan opnemen. „Bedrijven die echt mensen nodig hebben, werven heus wel", aldus een VNO-woordvoerder.

Volgens een NCW-woordvoerder gaat Stekelenburgs voorstel voorbij aan de werkelijke problemen op de arbeidsmarkt. „Moeilijke groepen vragen een eigen benadering". De nieuwe opzet van de arbeidsvoorziening (onder gezamenlijk bestuur van overheid en sociale partners) biedt volgens VNO en NCW veel betere mogelijkheden voor maatwerk en persoonlijke aanpak.

Het voorjaarsoverleg zal wat de werkgevers betreft niet meer kunnen zijn dan een evaluatie van het gemeenschappelijk beleidskader van december 1989. Kabinet en sociale partners spraken toen uit dat economische groei, groei van werkgelegenheid en daling van werkloosheid gebaat zijn bij een beheerste loonkostenontwikkeling. Als gezamenlijke doelstellingen gelden het activerend arbeidsmarktbeleid, herstel van de koppeling tussen lonen en uitkering en het op peil houden van de concurrentiepositie van bedrijven. De nadruk bij deze intenties ligt op de invulling op decentraal niveau, dus in bedrijfstakken en ondernemingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.