+ Meer informatie

Nieuwe methode voor produktie interferon

Belangrijke doorbraak in onderzoek

2 minuten leestijd

RIJSWIJK — De universiteit van Seattle en de biotechnologische onderneming Genentech in de Verenigde Staten hebben een nieuwe, veel belovende methode ontwikkeld voor de produktie op grote schaal van interferon. Van dit menselijk eiwit is bekend dat het bij proefdieren anti-virale werking heeft en mogelijk gebruikt kan worden bij de bestrijding van bepaalde vormen van menselijke kanker.

Interferon-deskundige dr. H. Schellekens van het TNO-Primatenbureau in Rijswijk noemt deze nieuwe ontwikkeling een doorbraak in het moeizame onderzoek naar produktiemethoden, waarbij grote hoeveelheden van het bestrijdingsmiddel verkregen kunnen worden.

Deze en andere ontwikkelingen in de interferon-produktie zullen volgende week besproken worden op het internationale TNO-congres, dat van 21 tot en met 24 april in Rotterdam wordt gehouden.

Meer mogelijkheden
De Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd met behulp van DNA-techniek een gen van het menselijk al?-interferon (dat uit bloedlichaampjes wordt verkregen) over te brengen in een gist. Volgens Schellekens biedt de Amerikaanse methode veel meer mogelijkheden en kan tevens een hogere produktie worden bereikt.

Een nieuwe ontwikkeling is de zuivering van het door DNA-recombinant verkregen interferon. Dit gaf tot voor kort nog grote problemen, maar bij Cetus in Amerika heeft men nu een nieuwe zuiveringstechniek ontwikkeld. Met behulp van monoclonale anti-lichamen is men er in geslaagd puur interferon af te leveren.

Op grond van de huidige ontwikkengen verwacht Schellekens dat interferon volgend jaar in grote hoeveelheden beschikbaar zal zijn. Dan kan het onderzoek naar de uitwerking van dit bestrijdingsmiddel pas goed op gang komen. Dat interferon nu nauwelijks bij patiënten uitgeprobeerd wordt, ligt aan het feit dat dit eiwit met behulp m de huidige methode, slechts in zeer geringe hoeveelheden verkregen kan worden. Voor een gram interferon is een miljoen liter bloed nodig.

Uitgebreid klinisch onderzoek is er volgens de interferon-deskundigen dringend nodig, omdat niemand nog iets weet over de toepassing van Interferon bij de mens. Van verschillende kanten worden meldingen gemaakt van gevallen waarbij interferon een gunstige uitwerking zou hebben bij de genezing van kanker. Zekerheid hierover bestaat echter nog niet. De Engelse farmaceutische industrie meldt dat de tumoren van enkele van de negen kankerpatiënten, die met door haar vervaardigd interferon behandeld werden, afnamen. Om meer zekerheid te krijgen over de werking van het bestrijdingsmiddel moet het wetenschappelijk onderzoek sterk worden uitgebreid. Dit kan pas als interferon op ruime schaal wordt geproduceerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.