+ Meer informatie

Boekbespreking

2 minuten leestijd

De Kanonniers van de Grote Armee - door T. Mateboer - N.V. Uitgeverij „De Banier” Utrecht.

Dit boek heeft eerst als vervolg-verhaal een plaats gevonden in het Reformatorisch Dagblad. Het heeft bijkbaar nogal belangstelling getrokken. In elk geval heeft de uitgeefster voldoende motieven gevonden om het verhaal in boekvorm te doen verschijnen. Na lezing kunnen we ons voorstellen, dat er nog wel vraag naar deze uitgave zal zijn en dat het boek goed zal worden verkocht.

De schrijver is al bekend geworden door andere verhalen, die van hem in druk verschenen zijn. Dit boek wordt zijn beste genoemd. Het heeft inderdaad goede eigenschappen. Het verhaal is goed van opzet, het laat zich gemakkelijk lezen en gaat over een belangrijke periode uit de geschiedenis, namelijk over de tocht van Napoleon naar Rusland, die op een grote mislukking uitliep, waarbij de grote massa van het leger van deze wereldveroveraar op de tocht ellendig omkwam.

Van Jan Vis en zijn vrienden, waarover het verhaal in hoofdzaak gaat, kwamen alleen Jan en zijn vriend Gerrit Post behouden terug.

Bij het lezen van het verhaal kwam de vraag op, of de godsdienstige grondslag, die de schrijver aan zijn boek heeft gegeven, wel geheel de juiste is. Ook zijn er hier en daar nog wel wat drukfouten blijven zitten, wat voor een dergelijk boek te betreuren is. Overigens kunnen we het boek van harte aanbevelen. Het is keurig uitgegeven, telt 256 blz. en kost gebonden f 9,75.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.