+ Meer informatie

Wilder wingebied

1 minuut leestijd

De waterwingebieden in Gelderland veranderen. De Wageningse hoogleraar prof. dr. P. Zonderwijk heeft een nieuwe beheersmethode geïntroduceerd en deze methode is inmiddels toegepast in enkele Gelderse gebieden. Hierbij worden gecultiveerde planten steeds meer vervangen door wilde flora en bijbehorende fauna. Hierdoor worden „oude waarden van kruidenrijke hooilanden in ere hersteld". De maaibeurten worden beperkt tot een of twee per jaar.

Het terrein in Holk (gemeente Nijkerk) was proefgebied. Twee Gelderse waterleidingmaatschappijen hebben nu elk drie terreinen die op deze manier aangepakt zijn. Behalve Holk zijn dat Velddriel. Leur, Dinxperlo. Lichtenvoorde en Eibergen. ..Het gaat er niet om soorten planten maar klakkeloos uit te zaaien. Gekozen wordt voor die combinaties van planten die in het verleden ter plaatse aanwezig waren of er potentieel zouden kunnen voorkomen".

Dit boek beschrijft de vegetatie die in dit gebied ontstaan is en de dieren die nu rond, op en in deze planten ronddartelen. De teksten zijn van prof. Zonderwijk, de foto's van hem en van ir. B. Zandveld, oud-directeur van de WMG^ en de tekeningen van Erna Tielrooy. N.a.v. "Natuurontwikkeling in Waterwingebieden in Gelderland", door prof. dr. P. Zonderwijk e.a., uitg. Waterleidingmaatschappij Gelderland (WMG) en Waterleidingmaatschappij OostGelderland (WOG), 1991; groot formaat, 64 bIz.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.