+ Meer informatie

Schippers behouden haven St. Philipsland

Raadscommissie veegt voorstel tot sluiting van tafel

3 minuten leestijd

De handelshaven van Sint Philipsland blijft open voor de binnenvaartschippers. De commissie openbare werken van de gemeente Tholen veegde gisteravond het voorstel van SGP-wethouder ing. J. van der Jagt om de haven te sluiten, finaal van tafel. De vergadering werd massaal bijgewoond door inwoners en schippers uit St. Philipsland.

De commissie vond dat het voorstel onvoldoende onderbouwd was en dat het college alleen de negatieve kanten van de haven naar voren heeft gebracht. ,,Wij vinden het rapport van ingenieursbureau Lievense, in opdracht van de schippers gemaakt, geloofwaardiger dan het financiële overzicht van de gemeente. Het college is totaal voorbijgegaan aan de emotionele en historische waarde van de haven", zo luidde het oordeel van de commissie.

In Sint Philipsland ontstond vorige maand beroering over het plan van SGP-wethouder Van der Jagt om de getijdehaven te sluiten. Volgens de wethouder waren de kosten van het onderhoud veel te hoog. Sluiting achtte hij bovendien verantwoord omdat de thuisvloot van Sint Philipsland een alternatieve haven zou hebben in Sint Annaland.

De schippers hebben de afgelopen weken massaal protest aangetekend. Zij namen het ingenieursbureau Lievense in de arm om een tegenrapport op te stellen. Gisteravond zei wethouder Van der Jagt niet onder de indruk te zijn van de cijfers van Lievense. Het rapport is eenzijdig, aldus het college. Ook de argumenten van de schippersvereniging Schuttevaer om de haven open te houden, zagen B en W niet zitten.

Woordvoerder F. Kosten van de schippers verweet het college grote starheid. Volgens hem is jaarlijks slechts 30.000 gulden voor het onderhoud nodig. De verzorging van de gemeentelijke bloembakken kost meer, hield hij de wethouder voor. ,,Is onze haven voor het college minder waard dan de bloembakken en een hertenkamp?"

Ongeloofwaardig

Algemeen directeur C. de Vries van Schuttevaer noemde de houding van het college ongeloofwaardig. ,,Het argument dat de haven nog niet op de helft van haar levensduur is, doet het college af met: ,,Achten wij niet relevant". Over het argument dat het vervoer over water steeds meer toekomst heeft, haalt u de schouders op. En ook een rapport dat opgesteld is door een onafhankelijk ingenieursbureau legt u achteloos terzijde".

De commissieleden hadden evenmin lof voor het standpunt van het college. VVD'er R. Ravesteijn: ,,Heel Sint Philipsland is in rep en roer. Opnieuw wordt door de gemeente Tholen een gezichtsbepalend element gesloopt. Er is in heel Nederland geen enkele haven die kostendekkend is". De liberaal verweet de gemeente zelf in het verleden weinig te hebben gedaan om de haven levensvatbaar te houden. ,,Er zijn drie bedrijven die zich hebben aangemeld om de haven te gebruiken. De gemeente is op die verzoeken niet ingegaan".

L. Walpot (SPG) wees erop dat het college alle historische en sociale aspecten in de discussie negeert. ,,In elke kern wordt wel een molen instandgehouden. Wat kost dat wel niet?" En D66-raadslid J. van den Donker: ,,In plaats dat het college worstelt om de haven te behouden, overeenkomstig de spreuk in ons Zeeuwse wapen, wil het ons hier ten onder laten gaan".

Jaloers

Wethouder Van der Jagt verzette zich, onder luid boegeroep vanaf de publieke tribune, fel tegen het advies van de commissieleden om de haven open te houden. Hij kwam met een citaat uit een brief van de oude gemeente Sint Philipsland om het collegevoorstel te legitimeren. ,,U doet net of heel Nederland jaloers zou zijn op een haven die er zo bijligt".

Volgens de wethouder wekt Lievense ten onrechte de indruk dat onderhoud overbodig is. ,,Vertraagd of slecht onderhoud plegen, houdt verloedering in. Dat betekent op den duur dat er geen vrachtwagens meer op de kade kunnen komen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.