+ Meer informatie

Centrale banken VS verlagen disconto

Kwakkelende economie heeft impuls nodig

3 minuten leestijd

WASHINGTON (KRF) - De Federal Reserve Board, het bestuur van de twaalf centrale banken in de Verenigde Staten, heeft besloten het discontotarief te verlagen van 4,5 tot 3,5 procent, zo is gisteren in Washington bekendgemaakt. De maatregel gaat direct in.

Het bankenbestuur. de FED. heeft laten weten dat de maatregel de basis moet vormen voor het herstel van de economie en dat er ruimte voor de renteverlaging vi'as gezien het vrij lage inflatiepeil in de VS. De verlaging was al geruime tijd verwacht en het was alleen maar de vraag wanneer de FED het besluit zou nemen.

De renteverlaging vindt plaats een dag nadat Duitsland heeft besloten zijn rente te verhogen. Donderdag trok de Duitse centrale bank het disconto op met een half procent tot 8 procent en het Lombard-tarief eveneens met een half procent tot 9,75 procent.

Laagste peil

De Duitse renteverhoging zorgde al voor een koersdaling van de dollar met bijna een cent, omdat de mark met een hogere rente aantrekkelijker is dan de dollar. De Amerikaanse renteverlaging van gisteren deed daar nog een schepje bovenop. De dollarkoers stond een kwartier na de bekendmaking anderhalve cent lager dan kort voor de mededeling.

Het Amerikaanse disconto staat nu op het laagste peil sinds november 1964. Het besluit om de rente te verlagen volgde tegelijk met de.bekendmaking dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met slechts 1,8 procent op jaarbasis is gegroeid. Dit percentage is iets herzien. Twee weken geleden werd een groeipercentage van 1,7 genoemd.

Sinds half december vorig jaar is het disconto zesmaal verlaagd, steeds met een half procent. De verlaging van gisteren doorbreekt dit patroon, het ging nu immers om een vol procent. De voorlaatste verlaging dateert pas van 6 november. De maatregelen geven aan dat het met de Amerikaanse economie niet al te best is gesteld. Met de presidentsverkiezingen in het vooruitzicht is de regering met nieuwe impulsen voor de economie alleen maar gebaat.

Deskundigen hebben gezegd dat de verlaging met een vol procent een „schoktherapie" is. omdat de vorige verlagingen van een half procent weinig hebben uitgehaald. De vorige keer dat de rente met een heel procent werd verlaagd was op 4 december 1981, toen het discontotarief van 13 naar 12 procent ging.

Economie kwakkelt

Het rentebesluit werd des te meer verwacht omdat de jongste gegevens erop duidden dat het de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal ook niet goed is gegaan. Produktiecijfers, detailhandelsomzet, consumptieve uitgaven en aanvragen voor een werkloosheidsuitkering gaven allemaal aan dat er sprake is van een zeer trage economische groei.

Alan Greenspan, bestuursvoorzitter van de Amerikaanse centrale banken, verklaarde deze week in het Congres dat de economie aan het kwakkelen is gegaan. Deskundigen zijn bezorgd dat de mogelijkheid van een terugkeer van een recessie bestaat. Greenspan waarschuwde er tevens voor dat korte-termijnoplossingen nergens toe dienen en het begrotingstekort alleen maar vergroten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.