+ Meer informatie

Absolute gratie voor Nixon

President Ford besluit tot:

2 minuten leestijd

WASHINGTON — President Ford heeft zijn voorganger Richard Nixon absolute gratie verleend voor alle strafbare feiten tijdens diens presidentschap. Na het bekend worden heeft Nixon verklaard, dat hij duidelijk heeft gezien, dat hij verkeerd heeft gedaan door niet meer beslissend te zijn opgetreden in de Watergate-affaire.Uit protest tegen het gratiebesluit heeft de perschef van Ford, Jerald Trhorst, ontslag genomen.

„Mijn geweten zegt mij dat ik alleen als president de grondwettelijke bevoegdheid heb deze periode voor eens en altijd af te sluiten. Mijn geweten zegt mij dat het mijn plicht is niet alleen maar rust op het thuisfront met de mond te belijden, maar haar met alle beschikbare middelen te verzekeren", aldus Gerald Ford. Hij maakte in het geheel geen melding van een eventueel verzoek om gratie van Nixon, noch maakte hij melding van op handen zijnde justitiële stappen tegen de ex-president, al zinspeelde hij op „mogelijke stappen".

Einde
Ford noemde de tragedie van expresident Nixon en zijn gezin, „een -Amerikaans drama waarin wij allen een rol gespeeld hebben. Het zou kunnen voortduren, maar iemand moet er een einde aan maken. Ik heb geconstateerd dat ik de enige ben die dat kan doen en dat ik het moet doen". President Ford zei dat hij over de kwestie de speciale bijstand van God had ingeroepen. „Daar wij een natie onder God zijn, ben ik gehouden aan het eerbiedigen van haar wetten met de hulp van God". Een eerste reactie op het gratiebesluit kwam van de republikeinse senator Goldwater, die het „fatsoenlijk en voorzichtig" noemde, omdat de expresident met moeite een eerlijk, onpartijdig proces had kunnen krijgen. De Star-news in Washington had eerder bericht dat Nixons advocaat, Miller, vorige week confereerde met de speciale officier van justitie voor Watergate, Jaworski en Fords raadsman Buchen. De democratische senator Muskie sprak de vrees uit dat Fords besluit een „gevaarlijk precedent" zou scheppen. De leider van de democraten in de Senaat, Mansfield, zei; De president moet mr. Nixons schuld hebben aangenomen, anders zou hij hem geen amnestie hebben verleend. Senator Brooke, de eerste republikein die heeft aangedrongen op het aftreden van Nixon zei dat de gratie zonder een volledige bekentenis van Nixon betreffende zijn aandeel in Watergate — naar zijn oordeel een ernstige fout is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.