+ Meer informatie

EG stopt wellicht hulp aan Joegoslavië

Van den Broek op vredesmissie naar Belgrado

2 minuten leestijd

LUXEMBURG — De EG overweegt alle economische hulp aan Joegoslavië op te scliorten. Een definitieve beslissing valt vandaag tijdens de halfjaarlijkse top van de Twaalf in Luxemburg, nadat minister Van den Broek (Buitenlandse Zaken) en twee van zijn collega's uit de Gemeenschap rapport hebben uitgebracht over hun spoedoverleg in Belgrado.

De regeringsleiders van de lidstaten achten de ontwikkelingen in Joe^^•^^ip^ip\ Parketspecialist \/W sedert 1908

. ..PARKETKIEZEN ,tooH qo OP uvv GEMAK
j»-"^^' dat kunt u bij

*tVlo«r«nhuis
U heeft de keuze uit vele houtsoorten en diverse patronen. Dealer van Junckers en Haro parket. Tevens grote keus uit kunststofvloeren en grindkorreltapijt.

03418-53772
STATIONSSTRAAT 30 «PUnEN goslavië zo ernstig, dat zij de besprekingen over de Europese eenwording gisteren opschoven en eerst uitvoerig van gedachten wisselden over de situatie in genoemd land. Dat beraad leverde het principebesluit op om alle economische hulpprogramma's te bevriezen. „We kunnen alleen steun verlenen aan een verenigd Joegoslavië", zo zei een van de deelnemers.

Juist afgelopen maandag kwam een protocol tot stand dat voorziet in giften en leningen voor in totaal 807 miljoen ecu (zo'n 1,85 miljard gulden). Dat geld is bestemd voor onder meer verbetering van het wegennet. Ook de financiële middelen die eerder al in andere verbanden zijn toegezegd, blijven voorlopig wellicht in kas.

Van den Broek verliet gistermiddag overhaast de topconferentie in Luxemburg. Samen met de ministers Poos van het Groothertogdom en De Michelis van Italië -het trio dat tot aan de voorzitterswisseling per 1 juli de zogenaamde trojka vormt- werd hij naar Belgrado gestuurd voor een soort vredesmissie van de zijde van de Gemeenschap. De aankondiging om de economische hulp te stoppen gold volgens premier Lubbers als een instrument om deze inspanningen te ondersteunen.

Het voornemen bestond om te praten met zowel de federale regering als de autoriteiten van de eerder deze week afgescheiden deelrepublieken en bij alle partijen erop aan te dringen de militaire operaties te staken en het geschil aan de onderhandelingstafel op te lossen. Het lag in hun bedoeling om afgelopen nacht alweer terug te keren, waarna de regeringsleiders zich vandaag opnieuw zouden buigen over de problematiek.

CVSE

Dank zij de unanieme medewerking van de EG-lidstaten kon ook het conflictbeheersingsmechanisme van de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) aan de gang worden gebracht. Dit betekent dat Joegoslavië binnen 24 uur informatie moet verstrekken over de gebeurtenissen. Daarna vindt een

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.