+ Meer informatie

„Selectie toepassen op onderzoek van doctorandussen"

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Het is noodzakelijk dat de universitaire onderzoeksopleidingen In Europa het eerste jaar van hun opleiding stroomlijnen. Voor Nederland is het daarom aan te bevelen dat na het eerste jaar van de onderzoeksschool een selectie plaatsvindt van studenten.

Dat staat in het rapport van de "internationale adviescommissie onderzoeksschool" dat gisteren aan minister Ritzen van onderwijs en wetenschappen is overhandigd. Namens de commissie waren daarbij prof. dr. D. de Wied uit Utrecht en prof. dr. S. S. Blume aanwezig.

De selectie na het eerste jaar van de onderzoeksschool is in Frankrijk al realiteit. Doctorandi van wie de leiding van de onderzoeksschool het beter acht dat ze niet gaan promoveren, haken dan af.

Een tweede aanbeveling van de adviescommissie is om meer mogelijkheden te bieden voor internationale uitwisseling. Hierdoor zal de kwaliteit van de opleidingen worden verbeterd en wordt er beter gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de wetenschap in zich heeft.

Het rapport is gisteren verstuurd naar de ministers van onderwijs in Duitsland, Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië. Minister Ritzen verwacht dat er in september of oktober gezamenlijke conclusies getrokken kunnen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.