+ Meer informatie

Ter overweging

2 minuten leestijd

Eimert Pruim, Vindplaatsen van God. Mensen op zoek naar God en Godsbeleving. Nr. 8 uit de serie Ter Sprake, uitgave van Meinema, Delft. 35 blz. Prijs f 1,75; bij 25 ex. f 1,—.

Dit boekje biedt precies wat de ondertitel belooft: er komen veel mensen in aan het woord die op zoek zijn naar God en over hun Godsbeleving schrijven. Het is een staalkaart van de moderne theologie. Enkele titels van de 18 hoofdstukjes: GOD het gaat om een houding. GOD is uitgesproken. Over GOD kunnen we niets weten. Allah is GOD. GOD is een projectie.

Wordt hier ook de vindplaats van God gewezen ? Daarop moet ik neen zeggen. Immers, niet wat ik van God ervaar of wat een ander over zijn ervaring van God schrijft, helpt de medemens. Deze wordt alleen geholpen door wat God over Zichzelf zegt. Het resultaat is een Godsvoorstelling die in niets meer lijkt op wat God over Zichzelf in de Bijbel heeft gezegd.

Het kan zijn dat mensen zich door een boekje als dit geholpen weten. Die hulp reikt niet verder dan dat ze anderen ontmoeten die er net zo over denken. Heeft de kerk werkelijk niets anders te zeggen dan deze staalkaart van tegenstrijdige, soms elkaar uitsluitende fantasieën over God ? De normativiteit van het Woord van God ontbreekt hier ten ene male.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.