+ Meer informatie

„Hoge" tarieven trouwauto's niet uit de lucht gegrepen

Vervoer vaak sluitpost van begroting

3 minuten leestijd

„Gemeentehuis, kerkdienst, receptie en de fotograaf hebben we gehad. Wat staat er nu nog op het lijstje? Oh ja, het vervoer. Wat zullen we doen? Gewone trouwauto's, oldtimers, een luxe bus of koetsjes? Als we allemaal met de eigen auto gaan, zijn we goedkoper uit. Of zullen we op de fiets gaan?" Als je trouwen gaat, moet er veel geregeld worden. „Het vervoer van het bruidspaar en de gasten krijgen niet het eerst de aandacht", meent directeur G. Leppers van Leppers Reizen BV te Veenendaal.

Het organiseren van het vervoer op de trouwdag neemt vaak een plaats in de achterhoede in. Dat ervaart de heer Leppers tussen de bedrijven van zijn bedrijf door, dat behalve trouwauto's ook nog omvat: een autorijschool, groepsen taxivervoer, auto's voor het vervoer tijdens begrafenissen en een touringcarafdeling. Toen we de directeur opbelden om een afspraak te maken, bleek hij op dat moment in de plaatselijke Oude Kerk het orgel te bespelen tijdens een kerkelijke huwelijksbevestiging. ,,Vroeger heb ik dat veel gedaan, ook in andere kerken. Nu heb ik er weinig tijd voor. Als een goede bekende het vraagt, doe ik het VOCM- een enkele keer". We hebben later toch een afspraak kunnen maken en zijn nu te gast in zijn kantoorruimte, waar aan de wanden enkele kleurenfoto's hangen van bruidsparen naast de trouwauto's. ,,Soms stuurt men die foto's spontaan naar ons toe. Ze krijgen dan een plaatsje aan een wand", zegt de directeur, terwijl hij wat orde schept op zijn bureau dat vol ligt met allerlei paperassen.

Volgens de heer Leppers zijn de maanden april, mei en december het meest in trek om te trouwen. De trouwdatum valt vaak op een woensdag, donderdag of vrijdag. Meestal wordt enkele maanden van te voren hier en daar geïnformeerd naar de vervoersmogelijkheden en de tarieven. „Als men telefonisch naar tarieven vraagt, willen we de prijzen graag doorgeven. Soms zegt men dan: „U hoort nog wel eens van ons". Daaruit blijkt dat er ook elders geïnformeerd is. Het is natuurlijk ieders goed recht om het goedkoopste vervoer binnen te halen. Dan zijn er mensen die later nog even laten weten dat ze ergens anders geslaagd zijn", aldus Leppers, die opmerkt dat de mensen zo vreemd kunnen opkijken van de in hun ogen hoge tarieven. „Men denkt vaak alleen aan de tijd dat de auto's voor hen in de weer zijn. Maar wie heeft in de gaten dat er veel voorbereidingen getroffen moeten worden om te auto's te laten rijden? De bruidsauto en de volgwagens slechts voor enkele dagen per jaar gebruiker kan niet. Ze worden ook voor andere doeleinden ingezet, onder meer voor taxiritten. De trouwauto's eisen natuurlijk ook technisch onderhoud. Vóór het gaan rijden moeten ze goed gewassen worden. Veel aandacht wordt besteed aan het kopen en aanbrengen van de bloemen. Ik ben een tegenstander van het gebruik van kunstbloemen. Verder moeten de mannen die enkele uren in de weer zijn ook betaald worden".

vervolg op pag. 7

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.