+ Meer informatie

Mariniers moeten wellicht langer in Irak blijven

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Het Is nog maar de vraag of de Nederlandse mariniers in Noord-Irak voor het einde van deze maand naar Nederland zullen terugkeren. De Kamer wil dat de geallieerde troepenmacht, waartoe ook de Nederlanders behoren, In Irak blijft totdat de veiligheid van de Koerden daar wordt gegarandeerd, zo bleek gisteravond tijdens een overleg in de Ka-

Het grootste deel van de genie- en medische troepen van de landmacht is inmiddels wel naar Nederland teruggekeerd. Het gaat hier om een^ groep van 600 militairen die zich heeft beziggehouden met het opbouwen en inrichten van vluchtelingenkampen. Dft werk is inmiddels vol^ tooid. De Kamer heeft dan ook geetj moeite met de repatriëring van deze militairen. ,

De meeste fracties maken zich zor» gen over de capaciteit van de VN-politiemacht, die de beveiligingstaak van de 22.000 geallieerde militairen moet gaan overnemen.

In totaal willen de Verenigde Naities 500 ongewapende politiemensen inzetten. Op dit moment zijn er hooguit zestig van hen gearriveerd iij Noord-Irak.

De kwestie komt vandaag aan de orde in de ministerraad. Minister Vari den Broek van buitenlandse zaken verwacht niet dat tijdens dit overleg een beslissing valt over het aanblijven of vertrekken van de mariniers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.