+ Meer informatie

Trombose kan levenslang klachten opleveren / Kouvatten, kan dat wel?

4 minuten leestijd

Trombose kan levenslang klachten opleveren

Trombose is een ziekte waarbij een ontsteking van de bloedvatwand optreedt, en daardoor een stolselvorming. De oppervlakkige vorm treedt vaak op bij de behandeling door middel van infuus, of door het stoten van arm of been, en is te zien door een rode pijnlijke streep onder de huid. Enkele koude natte doeken brengen meestal genezing. Ernstiger is de trombose van de diepe aderen, waarbij stolsels optreden die het vat kunnen afsluiten of die losschieten en zo vaatafsluitingen elders in het lichaam veroorzaken: Een longemboHe, een beroerte (stolsel in de hersenen) of een vaatafsluiting in het been zijn zeer gevaarlijk. Factoren die hierbij een rol spelen zijn bedrust, lang stilzitten (bijvoorbeeld tijdens een vliegreis), grote operaties, zwangerschap en pilgebruik.

Pil
Wat de pil betreft: De combinatie van roken en de pil is zeer gevaarlijk en daarom verboden, vanwege de kans op trombose met de genoemde complicaties. Is er eenmaal trombose geweest, dan is het niet verstandig om later de pil te gebruiken, omdat er kennelijk een aanleg is, die door het pilgebruik bevorderd wordt. Voor sommige stoornissen in het hormoonsysteem is de pil een goede behandeUng, maar maak het de voorschrijvende arts altijd kenbaar als u trombose hebt gehad. Trombose van het been kenmerkt zich door pijn, koorts en zwelling van meestal de kuit. Bedrust is noodzakelijk, vaak in het ziekenhuis, terwijl een anti-stollingsbehandeling wordt ingesteld. Na een trombose kunnen levenslang klachten van vochtophoping, moeheid en uitgezette aderen en haarvaten blijven bestaan. Voorkomen is daarom beter, door goede beweging, het hoogleggen van de benen en, indien uw benen kort zijn, het gebruik van een stoof als u op een hoge stoel zit.

Heksebezemvaten
Sommige mensen hebben op hun benen oppervlakkige uitgezette vaatjes, die als een kluwen of bezem lijken, meestal in groepen bij elkaar, zonder klachten van pijn of moeheid. Dit zijn de zgn. "besenreisen", heksebezemvaten. Ook deze worden nogal eens veroorzaakt door de pil. Behandeling is moeilijk, en eigenlijk nooit nodig.

-------------------------------------------------------------------------------------

Kouvatten, kan dat wel?

Een koutje is zo gepakt. Talloos zijn de ouders die hun kind warm inpakken om te zorgen dat ze niet verkouden worden, en talloos de sportlieden die menen dat ze niet met natte haren de straat op moeten. Plotselinge afkoeling heeft niets met verkoudheid te maken. Amerikaanse rekruten werden, om de proef op de som te nemen, de vrieskou ingestuurd -de helft van hen warm ingepakt, de anderen met niet veel meer dan een Tshirt. Ze bleven allemaal even lang in de kou en deden dezelfde excercities, en in de laatste groep werden niet meer soldaten verkouden dan in de andere. In experimenten uitgevoerd door de Common cold Unit in het Engelse Sahsbury werden mensen die urenlang bibberend in de kou hadden gestaan, niet vaker verkouden dan vergelijkbare mensen die binnen mochten blijven met een kopje thee.
Al in de achttiende eeuw beweerde de Amerikaanse natuurvorser Benjamin Franklin dat men niet verkouden wordt van de kou, maar van de nabijheid van iemand die verkouden is. Tegenwoordig weet men dat verkoudheid inderdaad een besmettelijke ziekte is, veroorzaakt door virussen, vooral rhinovirussen. Ook andere veronderstellingen hierover, bij voorbeeld dat door kou de afweer van het menselijk lichaam wordt verminderd of dat het virus bij lagere temperaturen gemakkelijker overleeft of het lichaam binnendringt, klinken logisch maar zijn nog nooit experimenteel bevestigd, zegt de redactie van het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde na raadpleging van de deskundigen in antwoord op een vraag hierover. Verder valt in dit verband nog op te merken dat rhinovirusinfecties zich in tropische gebieden uitgebreid verspreiden, ondanks een gering verschil in de gemiddelde temperatuur.

Uit: "Het hart zit links en andere medische misvattingen", uitg. Boom, Amsterdam, verkrijgbaar in de boekhandel, f 25,00.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.