+ Meer informatie

Palme bevreesd voor mislukken SALT-overleg

1 minuut leestijd

STOCKHOLM — Als de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie over beperking van strategische wapens definitief schipbreuk lijden, zullen de gevolgen voor de derde wereld ernstig zijn. Het uit 1978 daterende akkoord tegen verdere verspreiding van kernwapens dat kernmogendheden (waaronder de VS en de SU) oproept tot wapenbeperking en nucleaire ontwapening, verlangt van de niet over kernwapens beschikkende landen het afzien van stappen in de richting van ontwikkeling daarvan. Het stranden van het SALT-overleg kan door de ontwikkelingslanden dan worden opgevat als een rechtvaardiging voor de aanmaak van kernwapens.

Deze waarschuwing is afkomstig van de internationale commissie over ontwapening en veiligheidsproblemen, die geleid wordt door de oppositieleider van Zweden Olof Palme. De commissie is in september vorig jaar opgericht om als onpartijdig orgaan maatregelen omtrent veiligheid en ontwapening te bepalen die kunnen bijdragen tot het bewerkstelligen van vrede in het lopende decennium en de jaren daarna.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.