+ Meer informatie

Hogere boetes voor wild kamperen Zeeland

Tarieven nu gelijk aan Zuid-Holland

3 minuten leestijd

MIDDELBURG — Het openbaar ministerie in Zeeland heeft de boete voor illegaal kamperen verhoogd van 50 tot 150 gulden. De partijen in de speciaal hiervoor in het leven geroepen overleggroep verwachten dat dit, samen met andere getroffen maatregelen, het wild kamperen in de provincie terug zal dringen. Een woordvoerder van de provincie heeft dit gisteren bevestigd. De boetes zijn nu even hoog als in Zuid-Holland.

Vorig jaar leidde de drukte in de topweekeinden in Zeeland tot wild kamperen op grote schaal. Dit veroorzaakte schade aan natuurgebie- ,_ , den. Grote schoonmaakacties waren nodig om de rommel daarna op te ruimen. Een overleggroep bestaande uit afgevaardigden van recreatiegemeenten, provinciebestuur, politie, Justitie en instanties op het gebied van recreatie en toerisme, kondigde begin maart een aantal maatregelen af.

Zo is er een coördinatie- en evaluatieteam voor de hele provincie samengesteld. Dit team geeft onder meer het sein voor het openstellen van zogenoemde overloopterreinen wanneer campings vol zijn. De vakantieganger wordt verder door middel van folders en borden duidelijk gemaakt waar wel en niet gekampeerd mag worden. Ook zal het informatiesysteem Zeeland Zien zoveel mogelijk geoptimaliseerd worden en de openingstijden van de plaatselijke WV's uitgebreid. 16 IttgC OOCtC

Het komend seizoen zal ook de politie gerichte acties houden tegen illegaal kamperen. Het was de partijen in de overleggroep tot nu toe echter een doorn in het oog dat de kantonrechters bleven bij een boete van 50 gulden. Het argument daarvoor was dat men een kampeerder die vreemd is in Zeeland, niet met te hoge bekeuringen wilde overvallen. ZuidHolland rekende voor een dergelijke overtreding driemaal zoveel, waardoor er een groot verschil bestond tussen boetes voor illegaal kamperen aan de zuid- en aan de noordkant van de Brouwersdam.

De kantonrechters in Zeeland vinden nu verhoging van de boete wel gerechtvaardigd. Kampeerders moeten volgens de rechters door de publiciteit bekend zijn met het Zeeuwse verbod de nacht door te brengen op parkeerplaatsen, langs bermen of in natuurgebieden. Zo worden er tijdens de grote kampeerdrukte folders uitgereikt op plaatsen die in trek zijn bij wildkampeerders. Vakantiegangers moeten er nu, zo vindt ook de overleggroep, van doordrongen zijn dat tijdig reserveren de enige mogelijkheid is om van een plaatsje verzekerd te zijn. De verhoogde boete zal meteen worden gehanteerd wanneer tijdens de zaterdag en zondag na Hemelvaartsdag de eerste grote stroom toeristen wordt verwacht.

Betaling

De bon kan giraal betaald worden. De politie voelt echter meer voor directe betaling, maar dit is niet langer mogelijk gezien de hoogte van het bedrag. De wildkampeerder die niet betaalt en de zaak voor de kantonrechter laat komen, kan op een verhoging van 30 gulden rekenen. Met de Duitse Justitie wordt overleg gevoerd om de boete alsnog te innen bij de Duitse toerist die zonder betalen naar huis rijdt.

Beboete kampeerders zullen doorverwezen worden naar een camping waar nog wel plaats is. Aan de hand van de ervaringen tijdens de komende drukke weelceinden zal de overleggroep de nu gehanteerde maatregelen mogelijk nog aanscherpen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.