+ Meer informatie

Bonn erkent Kroatië en Slovenië voor Kerst

FO» EPA Kohl roept EG op tot navolging

2 minuten leestijd

BONN/BELGRADO (AFP/RTR) - Duitsland erkent Slovenië en Kroatië voor Kerst als onafhankelijke republieken. Dat heeft kanselier Helmut Kohl gisteren gezegd tegen de Kroatische president, Franjo Tudjman. Eerder deze week had Kohl de president van Slovenië, Milan Kucan, beloofd dat Bonn de regering in Ljubljana nog dit jaar erkent.

Giandomenico Pico, de gezant in het Midden-Oosten van de secretarisgeneraal van de Verenigde Naties, Javier Pérez de Cuéllar, vloog gisteren naar Bonn om de Duitse minister Hans-Dietrich Genscher te informeren over zijn pogingen om Strübig en Kemptner vrij te krijgen.

Na de ontmoeting tussen Picco en Genscher benadrukte een woordvoerder van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken dat de regering in Bonn de vrijlating van de gegijzelden niet zal afkopen door de Libanese broers Mohammad en Abbas Hammadi op vrije voeten te stellen.

„Duitsland hoopt dat zoveel mogelijk lidstaten van de Europese Gemeenschap meegaan in de erkenning van Slovenië en Kroatië", aldus de regeringswoordvoerder in Bonn. Op 18 december heeft in Den Haag een ingelaste vergadering plaats van de ministers van buitenlandse zaken van de EG, waar de kwestie-Joegoslavië op de agenda staat.

Ook Oostenrijk is van plan Kroatië en Slovenië „tussen de EG-top in Maastricht (op 9 en 10 december) en Kerst te erkennen". Dit heeft minister van buitenlandse zaken Alois Mock gezegd. Hij noemde het „een illusie" op een omvattende vredesregeling voor Joegoslavië te wachten voordat men de twee republieken erkent.

Groot-Brittannië „wil niet twee republieken (Kroatië en Slovenië) erkennen in omstandigheden die de toestand in de andere republieken van Joegoslavië zouden destabiliseren", deelde het Britse ministerie van buitenlandse zaken mee. De erkenning van Kroatië en Slovenië „maakt als zodanig geen eind aan de gevechten in Joegoslavië, en die is ook onvoldoende om de Kroaten te beschermen", aldus de Britse woordvoerder.

De Verenigde Staten zijn overigens ook niet van plan de snelle erkenning van Kroatië, die wordt overwogen door Duitsland en Oostenrijk, te volgen.

Gevechten

De gevechten in Joegoslavië gingen gisteren in alle hevigheid door. Het persbureau Tanjug meldde dat de strijd zich concentreerde rond Osijek en bij Novska en Nova Gradiska, vlak bij de autosnelweg tussen Belgrado en Zagreb.

VN-gezant Cyrus Vance begint de moed te verliezen dat hij met de Joegoslavische kemphanen een akkoord kan sluiten voor het sturen van VNmilitairen.

De oorlog in Kroatië heeft sinds augustus aan meer dan 5300 Kroaten het leven gekost. Dit blijkt uit cijfers die het Kroatische ministerie van volksgezondheid gisteren heeft bekendgemaakt. De helft van de slachtoffers was burger. Volgens het ministerie kwamen alleen al in Vukovar 1212 mensen om het leven.

Het Joegoslavische leger heeft vanmorgen de Kroatische kustplaats Dubrovnik zwaar beschoten. Vanuit het historische centrum stegen rookwolken op, aldus een VN-functionaris. Het is niet duidelijk of hierbij slachtoffers zijn gevallen, aldus de functionaris.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.