+ Meer informatie

Van tropisch woud naar huiskamer

2 minuten leestijd

Planten vormen tegenwoordig zen heel belangrijh' onderdeel van onze woon- maar dikwijls ook werkomgeving. Allerlei kleuren en grootten worden gekweekt om huiskamer of kantoor meer „groene" gezelligheid ie geven en op te vrolijken. naamd. Een zeer geschikte sierplantensoort is de varen. Hij heeft meestal een' zeer mooie heldergroene kleur en kan vrij vol en groot worden. Er bestaan natuurlijk een groot aantal soorten. De bekendste onder hen zijn wel de krulvaren, die zijn naam, aan de sterk gekrulde bladeren dankt en de hertshoornvaren, waarvan het blad aan een gewei doet denken.

Een zeer sterke kamervaren is de. Pteris tremula. Zijn grote bladeren lijken erg op het loof van worteltjes, vandaar dat men hem wortelloofvaren noemt. Dan zijn er nog soorten die minder bekend zijn. Het zijn onder andere de vleugelvaren, ijzervaren, blauwe varen en vogelnestvaren. Ook zijn er nog de rondbladerige varen, die nauwelijks op zijn familie lijkt en de Adiantum of Venushaar, een hele mooie en sierlijke varen met fijnverdeelde lovertjes.

Varens zijn vrijwel allemaal echte bosplanten die meestal in subtropische of tropische gebieden groeien. Als kamerplant hebben zij een vrij vochtige en niet te koude lucht nodig en zijn zij zeker niet bestand tegen fel zonlicht. Men zal dus veel moeten besproeien met lauwwarm water en de grond moet vochtig gehouden worden.

Indien men de planten wil verpotten moet dit bij voorkeur gebeuren in het vroege voorjaar. Men kan er het best bloemistengrond voor gebruiken, 'vermengd met een beetje turfmolm. Van eind februari tot 'november heeft de varen wekelijks een beetje kamerplantenmest nodig. Als men deze planten dagelijks goed verzorgt kan men er lieel plezier aan beleven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.