+ Meer informatie

Omwonenden gifbelt Zaanstad bevreesd

1 minuut leestijd

ZAANSTAD — Kinderen die in Zaanstad op de terreinen waar giftig chemisch afval gevonden is, gespeeld hebben, moeten onderzocht worden op nadelige gevolgen hiervan. Dit hebben enkele honderden bewoners van de wijk Rooswijk, die grenst aan de giftige voormalige vuilnisbelt in Zaanstad, dinsdagavond tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van het gemeentebestuur geëist.

De bewoners zijn in hevige mate verontrust door de mogelijke risico's die de giftige belt voor hun gezondheid heeft, ondanks de conclusie van een onderzoek, dat uitwees dat de bewoners uit de directe nabijheid van de belt geen gevaar lopen.

Ook willen de bewoners dat zij een nieuwe waterleiding krijgen, omdat in de huidige kunststofleiding minieme concentraties gif zijn aangetroffen. iOok deze zouden, aldus een onderzoek van het provinciaal waterleidingbedrijf, geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren. ter ter plaatse aangetroffen.

Door de gifvondst moet Zaanstad voorlopig afzien van de bouw van 4500 woningen in dat gebied. Volgens een gemeentewoordvoerder wordt nog naarstig gezocht door gemeente, provincie en rijk naar een oplossing voor de terreineirmet gif.

Damwand

Een mogelijkheid daarbij zou zijn het afgraven van de ongeveer 100.000 kubieke meter giftige aarde. De hiervoor benodigde tachtig miljoen gulden heeft echter niemand in huis, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het alternatief van de gemeente Zaanstad om een damwand te slaan zoals bij de gifbelt in de Volgermeer wordt nog onderzocht,-aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.