+ Meer informatie

Eyskens broedt compromis uit

Om crisis te bezweren

2 minuten leestijd

BRUSSEL — Mark Eyskens, de man die sinds 6 april de Belgische regering leidt, lijkt de politieke spanningen die donderdag in zijn kabinet zo hoog waren opgelopen dat er al van nieuwe verkiezingen in België werd gesproken, weer bezworen te hebben.

Vrijdagmiddag ging Eyskens in conclaaf met een aantal van zijn topministers. Het schaarse nieuws dat sinds het begin van die bijeenkomst uit de Brusselse Wetstraat (het regeringscentrum) is gekomen, wijst erop dat de regeringspartijen een compromis kunnen bereiken. Daarmee zou dan een dreigende regeringscrisis van de baan zijn.

De spanningen binnen de Belgische regering werden veroorzaakt door enerzijds, de eis van de Waalse socialisten dat er onmiddellijk besloten diende te worden tot maatregelen om de Waalse staalindustrie te redden. Aan de andere kant hielden de Vlaamse christendemocraten vast aan de eis dat er gelijktijdig maatregelen genomen dienden te worden om het Belgische bedrijfsleven meer lucht te verschaffen. Een van de hete hangijzers daarbij was dat de christen-democraten vonden dat men in België het systeem diende te verlaten, waarbij de lonen automatisch aangepast worden aan de gestegen kosten van levensonerhoud („indexkoppeling") een zaak die de socialsten in de roomsrode regering afwezen.

Eyskens heeft volgens officieuze bronnen nu een compromis voorgelegd dat er in hoofdlijnen als volgt uitziet: de steun aan de Waalse staalindustrie wordt geregeld, maar tegelijkertijd worden de sociale lasten voor het Belgische bedrijfsleven aanzienlijk verlaagd en bovendien gaan de belastingen voor het bedrijfsleven omlaag. De lastenverlaging voor dat bedrijfsleven wordt gedeeltelijk opgevangen met eén btwverhoging op produkten zoals meubels, benzine, alcohol en tabak, terwijl die btw-verhoging niet zal meetellen in de berekening van de kosten van levensonderhoud.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.