+ Meer informatie

Zieke duiven

1 minuut leestijd

Bij mijn postduiven heb ik moeilijkheden bij het opkweken van jongen. Ze komen normaal uit de eieren maar als ze halfin de veren zitten gaat het fout. Ze verlaten vroegtijdig het nest, eten en groeien niet meer en gaan soms dood. Soms overleeft het ene jong de kwaal en het andere niet. Ik doe alles wat ik kan om de dieren gezond te houden. Antwoord — Wij vermoeden, dat uw duiven besmet zijn met paratyfus na omgang met andere vogels of via het eten van besmette dingen. Zekerheid daarover kunt u slechts krijgen als u met een ziek dier naar een dierenarts gaat. Hij zal dit dan opsturen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren in uw provincie en die stelt de oorzaak vast. Tegen paratyfus kan men de duiven enten en wel tweemaal per jaar, jong en oud. Omdat dit alles duur en omslachtig is, kunt u ook anders te werk gaan. U moet dan alle duiven opruimen, de hokken terdege schoonmaken en ontsmetten met 4% natronloog en ze een maand leeg laten. Daarna kunt u weer met duiven beginnen. Als u ze vervolgens laat enten kunt u .de kwaal uitbannen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.