+ Meer informatie

Part-time opleiding aan de GSA te Ede

Maatschappelijk en sociaal-cultuur werk

2 minuten leestijd

EDE - Onder de honderden studenten, die sinds de oprichting in 1973 afstudeerden aan de Gereformeerde Sociale Academie (GSA) te Ede, zijn vele tientallen jongeren en ouderen gediplomeerd na een part-time opleiding van vier jaar.

Deze opleiding kent 2 studierichtingen: maatschappelijk werk en sociaal cultureel werk. Voor beide studierichtingen kan men zich voor het komend cursusjaar melden, als men een vooropleiding op Havo-niveau heeft gehad (of MBO) en ten minste 25 jaar oud is.

Vanaf het 2e studiejaar moet men beroepsmatig werkzaam zijn, ten minste 20 uren per week. Velen is het onbekend, dat dit laatste ook vrijwilligerswerk mag zijn.

Bijzondere aandacht wil men vragen voor de opleiding sociaal cultureel werk. In de Gereformeerde gezindte kent men te weinig de mogelijkheden, die deze opleiding biedt. Daardoor werkt een betrekkelijk klein aantal mensen van gereformeerde levensovertuiging als cultureel werker in de samenleving. En dat in een tijd, waarin dit specifieke welzijnswerk in een soort stroomversnelling is terecht gekomen. Te denken valt aan vormingswerk, jeugdwerk en opvangwerk ten dienste van ouderen, zwak begaafden, gevangenen, werklozen en allerlei andere groepen.

Beroep
De cultureel werker vindt zijn (haar) beroep onder andere in het kerkelijk jeugdwerk als jeugdwerkleid(st)er, in het club- en buurthuiswerk, in het ingebouwd vormingswerk, b.v. in gevangenissen en psychiatrische centra, in het welzijnswerk voor bejaarden, met name in de bejaarden-dienstencentra en in het vormingswerk voor werkende jongeren, die partieel leerplichtig zijn.

Op bovengenoemde terreinen liggen in onze moderne samenleving spanningen en problemen, die niet gering zijn. Velen willen het sociaal cultureel vormingswerk ontdoen van elke invloed, die uitgaat van Bijbel, kerk en geloof. Maar men is er van overtuigd, dat het dringend geboden is, dat ook in deze takken van welzijnswerk mensen aan het werk gaan, die him beroep uitoefenen in gebondenheid aan Gods Woord en met een christelijke levensvisie.

Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij de Academie, Padberglaan 1, Postbus 8071,6710 AB Ede, tel. 08380-19168.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.