+ Meer informatie

Verloedering (II)

2 minuten leestijd

De komst van de toerist heeft gevolgen voor het plaatselijke leven in het gastland of in de -streek. Van Egmond bespreekt economische en milieu-effecten, maar gaat met name in op de sociale en culturele gevolgen. Terwijl wereldleiders het toerisme progageren als bron van vrede, blijkt de directe confrontatie tussen toerist en plaatselijke bevolking lang niet altijd tot ontspanning of zelfs verbroedering te leiden. Het tegenovergestelde is vaak zelfs het geval. De vrijheid van de toerist om te gaan en te staan waar hij wil, brengt voor zijn gastheren nogal eens onvrijheid met zich mee en daarmee irritatie en agressie.

Verloedering (III)

Van Egmond richt zich op de vraag hoe de negatieve effecten van toerisme kunnen worden teruggedrongen met behoud van het positieve. Het boek geeft geen eenvoudige antwoorden. Het laat zien in welke richting in een aantal landen en organisaties de oplossingen gezocht moeten worden. Het laat ook zien dat de verantwoordelijkheden bij alle betrokken partijen liggen, dat wil zeggen zowel bij de bevolking op de toeristische bestemming (inclusief de lokale overheid), als bij de reisindustrie en bij de consument zelf. Het appel dat het 189 bladzijden tellende boek op al deze betrokkenen wil doen, laat zich samenvatten met de woorden uit de inleiding van het boek: „Laat toerisme dat kansen biedt op verbroedering, niet leiden tot wereldwijde verloedering".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.