+ Meer informatie

Poging tot doorbraak in Joegoslavië mislukt

EG is bereid waamemersactiviteit uit te breiden

3 minuten leestijd

BELGRADO (DPA/RTR) - Een nieuwe poging om een aanloop te nemen tot het vinden van een politieke oplossing voor de crisis in Joegoslavië is gisteren mislukt. De afgescheiden republieken Slovenië en Kroatië weigerden deel te nemen aan een zitting van het federale parlement.

Kroatië beschuldigde de federale regering, die de zitting had bijeengeroepen, er zelfs van zich door het oproepen van de teruggetrokken Kroatische afgevaardigden naar Belgrado in de „interne aangelegenheden van de soevereine staat Kroatië te hebben gemengd". Intussen woedden gevechten tussen Servische en Kroatische nationalisten in Kroatië voort. Zeker zes leden van de Kroatische militie zijn gedood toen gisteren tanks van het Joegoslavische leger het vuur op hen openden. Dit heeft de Kroatische politie vanmorgen bekendgemaakt.

Ook raakten er vijftien Kroatische strijders gewond toen hun stelling in het dorp Erdut werd bestookt door tanks, die geposteerd stonden aan de Servische kant van de Donau. De rivier vormt ten dele de grens tussen Kroatië en Servië. Volgens de politie hielden de beschietingen veertig minuten aan.

Bij een ander incident, in het dorp Vinkavci, werden gisteren bij een vuurgevecht twee Kroatische militieleden gedood.

De regering in Belgrado publiceerde gisteren een ontwerpverdrag dat alle republieken zouden moeten ondertekenen om de ineenstorting van de staat en van de economie te voorkomen. Het verdrag voorziet in opschorting gedurende drie maanden van de Sloveense en Kroatische onafhankelijkheidsverklaringen en van de autonomie-statuten van de Servische minderheid in Kroatië en Bosnië. Verder in ontwapening van alle illegale groepen en bevelsrecht voor de federale regering. Westelijke waarnemers betwijfelen het echter dat de republieken hun moeizaam verworven zelfstandigheid door dit verdrag vrijwillig zullen opgeven.

Dienstplicht

Sloveense dienstplichtigen hoeven niet langer dienst te doen in het federale Joegoslavische leger. De federale legertop vaardigde gisteren een maatregel uit op grond waarvan de circa 3000 Sloveense militairen in federale dienst voor medio volgende maand naar huis kunnen.

Opheffing van de federale dienstplicht voor Slovenen was een van de eisen van de afvallige deelrepubliek. De federale minister van defensie Veijko Kadijevic bleek na overleg met Janez Drnovsek, het Sloveense lid in het federale staatspresidium, bereid om aan deze Sloveense eis tegemoet te komen.

Alle Sloveense banden met het federale leger worden echter nog niet verbroken. De Sloveense regering heeft het leger gevraagd zijn medische personeel nog enige tijd in Slovenië te handhaven. Ook zouden militaire luchtverkeersleiders achter moeten blijven om op de veiligheid van het Sloveense luchtruim toe te zien.

De republiek Bosnië-Hercegovina verzet zich er op haar beurt weer tegen dat uit Slovenië terug te trekken federale troepen in Bosnië kunnen worden gestationeerd. Zij moeten worden ontbonden en het geld moet worden gebruikt voor sociale doeleinden, eiste de leider van moslimmeerderheid van de bevolking gisteren in Sarajevo.

Duitsland

De landen van de Europese Gemeenschap zijn bereid de activiteiten van de waarnemersmissie in Joegoslavië onder bepaalde voorwaarden uit te breiden. Dit heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken gisteren in Den Haag meegedeeld, nadat diplomaten uit EG-landen van gedachten hadden gewisseld over een mogelijke wijziging van het waarnemersmandaat.

Het resultaat van hun overleg wordt voorgelegd aan de EG-ministers van buitenlandse zaken, die begin volgende week in Brussel bijeenkomen.

Duitsland steunt een Kroatisch verzoek om waarnemers, maar dit kan slechts worden ingewilligd door wijziging van het mandaat, waarvoor instemming van alle betrokken partijen nodig is. Voorwaarden voor het stationeren van waarnemers in Kroatië zijn garanties voor hun veiligheid en het op korte termijn overeenkomen van een staakt-het-vuren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.