+ Meer informatie

Geen spektakel

2 minuten leestijd

Op de grote, stille heide dwaalt de pers ondertussen eenzaam rond, op zoek naar de plaats waar de grote knal zal plaatsvinden. „U krijgt de brand van dichtbij te zien", had voorlichter Post nog welwillend geknikt. Ook de waarnemers vinden de hooibalen en de rookpluimen in de verre verte maar weinig spectaculair. Na anderhalf uur kleumen in de regen gaat het om 19.28 uur dan toch gebeuren. Een lid van Neêrlands hoop in bange dagen doet verwoede pogingen de elektrische ontsteking van een hooibaal in werking te stellen. Tevergeefs. „Ook dat nog", verzucht hij.

Het wordt schemerig. Vier burgemeesters komen hobbeldebobbel voorbij in een jeep. Door de kleine raampjes kijken zij hoe rook en nevel zich vermengen.

De volgende hooibaal doet het wel. Wild waaieren de vlammen omhoog. Eindelijk arriveert ook het peloton IJssel-Vecht. Even later ontploft in de verte een met mijnen geladen wagen. Een 'gewonde" wordt ijlings afgevoerd.

Hobbelend en hossend arriveert een drietal jeeps. De pers mag het voor gezien houden. De regen roffelt op het zeil. In de vallende duisternis lichten de brandende balen spookachtig op. Her en der op de vlakte houden verwoed spuitende brandweerauto's de omliggende heide nat. Ergens in het donker worden we uitgeladen. „De volgende oefening houden we bij mooi weer", deelt een hoge piet mee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.