+ Meer informatie

De Catechisant moet jongeren uit de schatten van vroeger doorgeven

Ds. Pieters: „Vragen zijn er, ook onder jongeren, te over"

3 minuten leestijd

GENEMUIDEN - Het deze maand voor het eerst verschenen jongerenblad "De Catechisant" is bedoeld om jongeren aan te zetten tot studie en wil „doorgeven uit de schatten van vroeger". Dat zegt de initiatiefnemer, ds. W. Pieters uit Genemuiden. De belangstelling voor het maandblad is volgens hem aanzienlijk. Was de oplage in december nog duizend exemplaren, voor januari zijn er al 1500 gedrukt.

Het nieuwe blad is bestemd voor „de serieuzere jongere van zeg maar twaalf tot twintig; hoewel van acht tot tachtig ook best mag". Al de (ex-)catechisanten van de Genemuidense pastor krijgen een exemplaar, maar ook de 120 echtparen die ds. Pieters in de loop der jaren in het huwelijk heeft bevestigd „en al degenen die er belangstelling voor hebben". De 'abonnees' wonen verder, aldus de predikant, in 110 plaatsen verspreid door heel het land. Kerkelijke grenzen worden door de predikant niet getrokken.

Een abonnement op Dè Catechisant is gratis. „De drukker werkt tegen kostprijs". De kosten betaalt de predikant zelf.

„Na het lezen van het jeugdblad The Young People's Magazine van de Free Presbyterian Church in Schotland wist ik het ineens: zo'n blad moeten ook onze jongeren hebben. Vraag me niet naar een rationele reden en ook niet naar een precies toekomstplan. Inderdaad, misschien is er meer geloof dan beleid. Maar wel weet ik: Dit blad moest er komen. En mijn enige bedoeling is, dat het gelezen wordt en voor velen tot zegen mag zijn, maar mijn moeite is al rijkelijk beloond als het zelfs maar voor één tot zegen is", zo zegt ds. Pieters, verwijzend naar een gebed van de Engelse predikant Doddridge.

Inhoud

De twintig pagina's (op half A4) worden grotendeels gevuld door de Genemuidense predikant zelf. Hoofdartikel is een eenvoudige "Catechisatieles" over de Heidelbergse Catechismus. „Het blad moet tenslotte uitnodigen tot verdere studie". Daarnaast is er veel aandacht voor de oude Engelse schrijvers: een vervolgverhaal voor de jongere lezer over zendeling Henry Martin, een rubriek "Bisschop J. C. Ryle zegt over..." en een stukje in de Engelse taal. Het meditatieve deel noemt ds. Pieters "De jeugdbijbel in de Bijbel". Hij behandelt daarin verzen uit het bijbelboek Spreuken, „dat wel speciaal voor jongeren geschreven lijkt".

Een puzzelpagina hoeft van de predikant niet zo nodig, liever neemt hij een stukje uit The Young People's Magazine op. Verder kent De Catechisant nog rubrieken als "Het leven van...", "Anekdote" en "Wat zegt de Bijbel over..." Een ingezonden-stukkenrubriek ontbreekt niet. „Daarin kunnen jongeren hun vragen kwijt, maar ook kunnen zij stukjes opsturen die hun bijzonder hebben aangesproken, die eventueel geplaatst kunnen worden. Vragen zijn er, ook onder jongeren, te over".

Toekomst

Hoe het blad er in de toekomst uit zal gaan zien weet de hervormde predikant niet precies. „Ik probeer ook in te spelen op de actualiteit, maar misschien start ik, in plaats daarvan, met een uitleg van bijbelse begrippen. Ook komt er een rubriek "Van een collega", geschreven door collega's. Welke collega's, zeg ik niet; er komen geen namen in het blad. Met ingang van het derde nummer ten slotte zal ook een foto de voorkant van het blad opsieren.

Zorgen maakt de predikant zich niet over de toekomst van het blad. „Kopij heb ik al voor minstens een jaar". Van een concurrentiepositie met andere bladen is volgens ds. Pieters in het geheel geen sprake. „Dit blad is gratis en andere bladen in, deze vorm en met deze opzet zijn er gewoon niet".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.