+ Meer informatie

Grote behoefte aan woningwetwoningen

Woningraad: Volgend jaar 40,000 erbij

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — In 1984 zullen er geen 20.000 maar 40.000 woningwetwoningen moeten worden gebouwd. Uit onderzoek van het ministerie van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer blijkt dat er grote behoefte bestaat aan woningwetwoningen, daarom moeten er meer nieuwe woningen van dit type worden gebouwd.

Dit zei adjunct-directeur drs. D. Hamersma van de nationale woningraad (NWR) vrijdag op een forumdiscussie, van het planologisch en demografisch instituut van de universiteit van Amsterdam. De bijeenkomst was gewijd aan de vraag „is goedkoper bouwen goedkoper wonen?".

Volgens Hamersma is bouwen in de huursector (woningwetwoningen) voor de overheid goedkoper dan in de koopsector. De koopsector kost gemeenschapsgeld, veel geld, en jarenlang meer dan woninwetwoningen. Toch vreemd, dat terwijl in het verhaal van minister Ruding (financiën) de huursector, vanwege de benodigde gemeenschapssubsidie, zo zwart wordt afgeschilderd, terwijl de koopsector buiten proporties wordt bejubeld, betoogde Hamersma. woonlasten en aan een zo rechtvaardig mogelijke verdeling van de woonlasten.

Niet omhoog

Volgens de NWR-adjunct-directeur mogen de aanvangshuren voor nieuwe woningwetwoningen absoluut niet omhoog. Het voornemen om de aanvangshuren met 100 gulden per maand in vier jaar tijd te verhogen moet worden ingetrokken. Hij is verder van mening dat de verlaging van de maximale grens van de individuele huursubsidie van 750 naar 600 gulden te fors is. Als dat doorgaat, en als dat ook nog samenvalt met huren van woningwetwoningen die 100 gulden per maand hoger komen te liggen, is het gevaar van stilleggen van de bouw van nieuwe woningwetwoningen bijzonder groot om maar niet te spreken van woningen van beleggers, stelde Hamersma.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.