+ Meer informatie

Bezetting van Gelder in Velsen

2 minuten leestijd

VELSEN — Werknemers van de met sluiting bedreigde vestiging van Van Gelder papier in Velsen hebben maandagmorgen de fabriekspoort bezet.

De werknemers zijn volgens de industriebond FNV tot die actie overgegaan naar aanleiding van geruchten dat Van Gelder de fabriek in Velsen - die volgens de directieplannen eind deze week zou moeten sluiten - al leeg zou willen halen. Volgens een vakbondswoordvoerder controleren de werknemers aan de poort of de goederen die het bedrijf verlaten „besmet" zijn.

Voorraden papier die voor andere Van Gelder-bedrijven bestemd zijn worden als regel wel doorgelaten, maar goederen voor klanten niet. Alleen als de klant kan aantonen dat hij door z'n papiervoorraden heen is wordt de zending wel doorgelaten.

De actie in Velsen begon volgens de industriebond FNV „spontaan maar de actievoerders kunnen inmiddels rekenen op steun van de vakbond. Volgens de vakbondswoordvoerder is de actie ook bedoeld om de vakbonden bij de onderhandelingen met de raad van bestuur van Van Gelder een extra steuntje in de rug te geven.

„Er ligt bij Van Gelder in Velsen voor 25 miljoen gulden aan papiervoorraden. De mensen willen die voorraden als een soort onderpand achter de hand houden voor het geval straks de onderhandelingen fout lopen en de fabriek in Velsen inderdaad voor Pasen al dicht zou moeten. Als de raad van bestuur z'n plannen doorzet wil men sluiting zo lang mogelijk traineren", aldus de vakbondswoordvoerder.

Zorgvuldig
De vakbondswoordvoerder zei dat de actievoerders zeer zorgvuldig te werk gaan en niet alle goederen tegenhouden. Goederen voor andere Van Gelder-bedrijven worden doorgelaten omdat men wil voorkomen dat die bedrijven stil zouden komen te liggen. Ook zendingen voor klanten die in grote problemen komen als ze hun bestelling niet binnen krijgen worden doorgelaten.

Burgemeester en wethouders van Renkum zeggen in een verklaring totaal verrast te zijn door het voornemen van de raad van bestuur van Van Gelder om de behangsel- en diepdrukpapierfabriek in Renkum, waar 318 mensen werken, zaterdag te sluiten. Het college acht het besluit in flagrante tegenspraak met de door de raad van bestuur gewekte verwachtingen omtrent het voortbestaan van het bedrijf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.