+ Meer informatie

Minister Hoogervorst pleit voor grotere macht aandeelhouder

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Aandeelhouders van beursgenoteerde ondernemingen moeten meer invloed krijgen op het reilen en zeilen van het bedrijf waarvan zij mede-eigenaar zijn. Versterking van de interne controle vergroot het vertrouwen van aandeelhouders en de financiële wereld in de betrokken ondernemingen.

Tot die conclusie komt minister Hoogervorst (Financiën) in een lezing die hij gisteren heeft gehouden in Den Haag. In de speech benadrukte hij dat vertrouwen een van de pijlers is waarop de economie rust. En juist dat vertrouwen is het afgelopen jaar geschaad door de vele boekhoudschandalen in vooral de Verenigde Staten (Enron, WorldCom).

Hoogervorst stelde nadrukkelijk dat de situatie in Nederland minder ernstig is dan in de VS. Toch is er volgens hem voldoende reden om maatregelen te nemen.

Zo dienen de aandeelhouders het laatste woord te krijgen bij de benoeming van nieuwe commissarissen, die op hun beurt toezicht houden op de dagelijkse leiding (raad van bestuur) van een onderneming. Schiet de raad van commissarissen in zijn controlerende taak tekort, dan moeten aandeelhouders de gehele raad naar huis kunnen sturen, vindt de minister.

Vooral grootaandeelhouders moeten hun eigen zuiverheid in acht houden, meent Hoogervorst. Vaak hebben zij zitting in de raad van bestuur of de raad van commissarissen, met het gevaar van belangenconflicten op een aandeelhoudersvergadering. In die situatie moeten zij zich in de toekomst dan ook van stemming onthouden.

Verder moet er meer zicht komen op de optieregelingen voor bestuurders. De veelal lucratieve pakketten moeten voortaan het groene licht krijgen van de aandeelhouders.

Hoogervorst wil op die manier de buitensporige invloed van optieregelingen op de bedrijfsvoering beperken. Bij de schandalen in de VS kwam naar voren dat bestuurders vanwege hun opties overmatig geïnteresseerd leken in de ontwikkeling van de beurskoers. Stijgende koersen betekenden immers meer winst uit opties. Nadeel was dat daarmee de aandacht voor de financiële stabiliteit van hun bedrijf naar de achtergrond verdween.

Het ministerie onderzoekt inmiddels of bedrijven vanwege verstrekte optieregelingen hun winstcijfers manipuleren. Momenteel zijn ondernemingen niet verplicht hun optieregelingen te verwerken in de winst- en verliesrekening, waardoor winstcijfers geflatteerd kunnen zijn. Om die reden wil Hoogervorst dat de kosten van optiepakketten terug te vinden zijn in het uiteindelijke nettoresultaat. Daarmee volgt de minister voorstellen van de internationale regelgever IASB. Die wil vanaf 2004 opties opnemen in de winst- en verliesrekening van ondernemingen.

Om de controle op de financiële verslaglegging te verbeteren kondigt Hoogervorst een grotere rol van de Autoriteit Financiële Markten aan. De financiële waakhond zegt toe te juichen dat de minister met zijn maatregelen het vertrouwen bij beleggers en de financiële wereld wil herstellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.