+ Meer informatie

Zilveren bruiloft (1)

1 minuut leestijd

MONTE CARLO — Prins Rainier en prinses Grace van Monaco vieren hun zilveren huwelijksfeest op 19 april in de Verenigde Staten, geboorteland van de prinses. Dit heeft het Monegaskische hof meegedeeld. Prins Rainier HI, die in 1949 zijn grootvader Louis II opvolgde, trouwde in 1956 met de Amerikaanse filmactrice Grace Patricia Kelly. Een jaar later werd hun dochter Caroline geboren, in 1958 de troonopvolger prins Albert en zeven jaar later prinses Stephanie.

Het Monaco dat de prins en prinses even achterlaten verschilt nogal wat van dat van de trouwdag. Toen was het nog een vorstendom van villa's en dure auto's, bejaarde en rijke ingezetenen.

Rainier deelde kort na zijn huwelijk aan zijn raad mee dat hij geen ,,natie" wilde die museum was voor de bevoorrechten en hij diende een plan voor radicale verandering in. Er was iets als een regeringscrisis en Rainier onderstreepte haar door aan zijn blijde mare van de zwangerschap van de prinses, de waarschuwing te koppelen dat Monaco niet zou kunnen voortbestaan als hij zijn jurisdictie niet kon uitoefenen.

Wat de prins wilde was wat hij nu heeft — een Monte Carlo met hoge flatgebouwen voor een zeer sterk gegroeid aantal ingezetenen met luxe hotels voor toeristen en inkomsten aan belasting op het bedrijfsleven en postzegels. De afhankelijkheid van het casinospel daalde tot 3 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.