+ Meer informatie

Krant onthult moordkomplot tegen Spaanse koning en premier

1 minuut leestijd

MADRID (AP) - Rechtse legerofficieren hebben in 1985 een aanslag beraamd op koning Juan Carlos en premier Felipe Gonzalez.

Ze zagen echter van hun voornemen af omdat de inlichtingendienst verdenkingen tegen hen begon te koesteren. Dat zegt het vooraanstaande dagblad El Pais te hebben ontdekt bij de voorbereidingen van een terugblik op een couppoging van tien jaar geleden.

De officieren hadden de aanslag willen plegen op 1 juni tijdens een militaire parade in La Corufla in het noordwesten van Spanje, zo schreef El Pais gisteren. Ze hoopten volgens de krant dat de Baskische afscheidingsbeweging ETA de schuld zou krijgen van de aanslag, waarop zij een excuus zouden hebben om een militaire noodregering te vormen.

De regering heeft in de jaren '80 volgens El Pais nog drie andere komplotten om de democratie omver te werpen ontmanteld. Op 23 februari is het tien jaar geleden dat een aantal legerofficieren met 300 gewapende leden van de Guardia Civil het parlement bestormde en de parlementsleden een nacht lang in gijzeling hield, tot Juan Carlos hen wist over te halen hun couppoging op te geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.