+ Meer informatie

Kinder- en jeugdboeken

12 minuten leestijd

Rineke mag niks...

„...U bent ouderwets. Van u mag ik niks, maar Heidi's moeder..." (pag. 18). Rineke heeft het als dertienjarige tiener knap moeilijk: ze mag geen broek aan met schaatsen, geen spannende boeken lezen waarin af en toe gevloekt wordt, ze heeft een heel klein eigen kamertje en altijd herriemakende broertjes om haar heen, met wie ze ook nog eens spelletjes moet doen. Nee, dan Heidi. Die heeft leuke vlotte kleren, ouders die haar alle vrijheid geven, een riante kamer met aparte zithoek en cd-speler, en het is er altijd rustig, want zusjes of broertjes heeft Heidi niet.

Als Rineke Vermeer met de bus naar de christelijke mavo gaat, ontmoet ze iedere morgen Heidi, die op weg is naar de openbare vwo in de stad. Uit deze ontmoetingen groeit een trouwe vriendschap. Alleen... Rineke is jaloers en schaamt zich voor hun eenvoudige huis en haar christelijke opvoeding.

Rineke wil daarom aanvankelijk niet dat Heidi bij haar thuis komt. Als ze ziek is, komt haar vriendin echter onverwacht op bezoek. Heidi geniet van de gezelligheid. Maar Rineke blijft koppig. En dat wordt alleen maar erger als vader en moeder haar plannen om met Heidi mee op vakantie te gaan naar Frankrijk doorkruisen. Totdat... Ja, dan leert Rineke „...hoe moeilijk het ook is, we mogen bij alles wel vragen: Wat wil de Heere?" (pag. 83). Sjanie van Duinen heeft "Wie had dat kunnen denken?" geschreven voor met name meisjes vanaf ongeveer tien jaar. De lezers zullen zich in Rineke herkennen. Ieder kind voelt zich op die leeftijd wel eens miskend en moet leren zien dat vader en moeder vanuit liefde tot God proberen hun kinderen de juiste weg te wijzen.

N.a.v. "Wie had dat kunnen denken?", door Sj. van Duinen; uitg. Den Hertog, Houten 1990; 114 blz., prijs 7,95 gulden (na 31 dec. 12,50 gulden).

_______________________________________________________

Voorleesboek met humor

Origineel, herkenbaar, humoristisch, christelijk: dat zijn de trefwoorden voor de verhalen uit het nieuwste kinderboek van Emmi van der Hel-Steenbergen, "Wat een avonturen". Origineel zijn de gebeurtenissen, die zich in de verschillende gezinnen in dit lees- en voorleesboek aandienen. Wat te denken van de nieuwe pop, die met viltstift van waterpokken wordt voorzien, of het stiekem snoepen van de suikerzakjes, die echter gehaktkruiden blijken te bevatten, of het meesmokkelen van papa's nieuwe pantoffels naar de poppenhoek op school.

De kleuters zullen vermakelijk luisteren naar deze voor hen zo herkenbare verhalen. Want lijkt niet ieder kind op zijn tijd op „Jantje vraaggraag" (pag. 36), die eindeloos vragen kan stellen waarop hij het antwoord eigenlijk wel weet? En elk kind vindt het eigenlijk wel eens gemeen (pag. 54) als hij straf krijgt. Humor komt bijna in iedere anekdote aan bod. Is het niet komisch als Willem van de oogarts een bril met dikke zwarte randen en bolle glazen krijgt, omdat hij maar doet of hij zo slecht kan zien?

Dat de voorvallen zich afspelen in christelijke gezinnen, blijkt onder meer duidelijk uit het bidden en de bijbelverhalen op school. De schrijfster moet er echter wel voor oppassen niet te moraliserend over te komen. Op pag. 20 schrijft ze: „Jokken is erg. Daar doe je papa en mama verdriet mee, maar ook de Heere!. En dan snikken ze allebei weer...".

De kinderen zullen met erg veel genoegen luisteren als dit boekje wordt voorgelezen. De goede lezertjes vanaf ongeveer zeven jaar hebben geen vader, oma of juf nodig om van de inhoud te kunnen genieten.

N.a.v. "Wat een avonturen", door Emmi van der Hel-Steenbergen; uitg. Den Hertog, Houten 1990; prijs 9,75 gulden.

L. Vergunst-van Eek

________________________________________________________

Menno en het kerstkonijn

Menno is een jongen die na de vakantie in groep vier komt. Hij ziet ertegenop om naar school te gaan, omdat hij geen vriendjes heeft. Omdat Menno een hartafwijking heeft, is hij nogal stil en teruggetrokken, want met wilde spelletjes kan hij nooit meedoen.

Zijn ouders zijn erg lief voor hem. Moeder naait een mooie rugtas en vader timmert een heus konijnenhok. Wat een verrassing als daar een konijntje in komt wonen!

Maar de schoolkinderen vinden weer iets waar ze Menno mee kunnen plagen: „Het is een kerstkonijn, dat je met de Kerst moet slachten", zeggen ze. Ze willen Menno zelfs heel erg plagen. Maar gelukkig heeft de juf er erg in en krijgt de klas een ernstige les. Ze legt heel goed uit waarom het woord "kerstkonijn" helemaal niet op zijn plaats is en ook de echte betekenis van het Kerstfeest komt goed naar voren. In het vervolg worden de kinderen heel erg aardig voor Menno, zodat hij ten slotte niet meer alleen staat in de klas.

Een aardig boekje voor jongens en meisjes van acht tot tien jaar.

N.a.v.: "Menno en het kerstkonijn", door Ina van Meeuwen-den Hoed; uitg. De Banier, Utrecht 1990; 59 blz., prijs 8,75 gulden.

________________________________________________________

Marloes helpt

Als de juf op school over de arme kinderen vertelt maakt dat veel indruk op Marloes. Ze wil zelfs haar boterhammen naar die kindertjes opsturen.

De juf heeft echter een beter idee. Ze laat de kinderen een huisje plakken, waarin ze zelf geld kunnen sparen. Marloes en haar vriendinnetje Els gaan allerlei werkjes doen om het huisje vol met geld te kunnen krijgen! Ze beleven daarbij allerlei dingen. En... er komt veel geld in het huisje!

Hoewel het verhaal nu niet bepaald een climax heeft, is het toch aardig geschreven. Vooral de omslag van het boekje is erg aantrekkelijk,

N.a.v. "Marloes helpt de arme kinderen", door Hanny van de Steeg-Stolk; uitg. De Banier, Utrecht 1990; 57 blz., prijs 9,75 gulden.

M. H. Karels-Meeuse

__________________________________________________________

Maud en Rik en de pet

Coby Bos schreef weer een eenvoudig boekje over Maud en Rik. Er worden alleen eenlettergrepige woorden gebruikt. Dit is makkelijk voor kinderen die net kunnen lezen. Om voor te lezen is het vrij saai: „het waait, er valt een pet. rik duikt naar de pet in de sloot, maud haalt rik uit de sloot, ze gaan naar mauds huis. rik moet een broek van maud aan. ook een trui en een jack. stef plaagt rik. toch komt rik in de krant".

Het verhaaltje is leuk bedacht. Een verhaal schrijven met eenlettergrepige woorden is nu eenmaal moeilijk. Je bent zeer beperkt in je woordkeus. De zeventien tekeningen van Tiny van Asselt sluiten goed aan bij de tekst. Jammer dat je nauwelijks verschil ziet tussen Maud en Rik. Als je de voorkant van het boekje en de tekeningen erin bekijkt, denk je dat het verhaal over twee jongetjes gaat. Maar Maud blijkt dus een meisje te zijn. Het boekje telt 34 pagina's en is bedoeld voor jongens en meisjes van zes tot acht jaar.

N.a.v. "Maud en Rik en de pet", door Coby Bos; uitg. G. F. Callenbach bv, Nijkerk 1990; prijs 6,25 gulden.

_______________________________________________________

Een vakantievriendje

„We houden vakantie met z'n vijven", heeft vader thuis gezegd. Daan is het daar mee eens, totdat hij Gijs ontmoet...

Gijs, die met zijn grootouders op vakantie is. Gijs, die zegt dat zijn vader ziek en werkeloos is. Samen beleven de vriendjes van alles. Er gebeuren ook spannende dingen: een dief op de camping, 's avonds op de fiets het bos in en met een politiebus terug. Dank zij het moedige optreden van de jongens verandert er veel voor de vader van Gijs. De jongens willen zelfs nog meer laten veranderen. Hiervoor houden ze een bazar, die nogal wat geld opbrengt.

Het verhaal is vlot geschreven. Het boek is mooi uitgevoerd en heeft een duidelijk lettertype. De vier pagina-grote illustraties van Marth de Boer maken het boek tot een mooi geheel. Aanbevolen voor jongens en meisjes vanaf ongeveer negen jaar.

N.a.v. "Een vakantievriendje", door E. Noorlander-van der Laan; uitg. De Banier bv, Utrecht 1990; 111 blz., prijs 12,50 gulden.

________________________________________________________

Het koperen plaatje

Opnieuw een boek over Jaap en Klaas uit de Flevopolder. De vrienden willen best eens een rondvlucht boven de polder maken. Maar dat is duur, tenzij je zo'n rondvlucht krijgt aangeboden... Voordat het zover is, gebeurt er heel wat. Ze ontmoeten John, een Engelsman.

Hij zoekt een koperen plaatje op de plaats waar eens een Engelse bommenwerper neerstortte. Het plaatje blijkt in het bezit van meneer Black. Helaas raakte hij het kwijt. Weet Taylor hier meer van? Er zijn, veel Engelsen in het land vanwege de komende dodenherdenking. Op zeer spannende en onverwachte wijze komt het plaatje weer terecht. Het verhaal bevat veel nuttige informatie over de Tweede Wereldoorlog. Jammer genoeg komen er zo veel personen in het boek voor, dat je de draad wel eens kwijt raakt. Veel details worden verteld die onbelangrijk zijn voor de loop van het verhaal. Voor jongens vanaf een jaar of twaalf is het een mooi en interessant boek.

N.a.v. "Jaap en Klaas en het koperen plaatje", door A. Simon van Dorp; uitg. G. F. Callenbach bv, Nijkerk 1990; 72 blz., prijs 10,00 gulden.

_______________________________________________________

Nieuwe avonturen

René en Marco hebben we al eerder ontmoet in het boek: „Twee vrienden uit groep vier". De beide jongens zijn dikke vrienden. Ze beleven veel in dit boek. Ze gaan op schoolreis, ze doen mee aan een rommelmarkt en ze logeren op een boerderij. René is eigenlijk de hoofdpersoon. Van hem lezen we nog dat hij opgesloten zit, hij verdwaalt, bij hem thuis wordt ingebroken, hij krijgt een zusje, zijn moeder breekt haar been, hij krijgt een hond en hij maakt nog veel meer mee.

Het boek is vrij vol met avonturen, waarvan er maar weinig echt origineel zijn. Mooi is het gedeelte dat over Klaas gaat. Het helpen van een jongen die door iedereen geplaagd wordt is een goede zaak. De negen pagina-grote illustraties van Jaap Kramer zijn prachtig. Een spannend boek voor jongens en meisjes vanaf ongeveer acht jaar.

N.a.v. "Nieuwe avonturen van René en Marco", door W. van Zijtveld-Kampert; uitg. Den Hertog bv, Houten 1990; 84 blz., prijs 10,50 gulden.

G. W. van Leeuwen-van Haaften

_______________________________________________________

Jos op de bruiloft

Jos op de bruiloft" ziet er aantrekkelijk uit door de kleurige omslag. In het boekje staat een aantal leuke illustraties.

Er is gebruik gemaakt van een groot lettertype, zodat de kleintjes het al gauw kunnen lezen. Jammer dat er enkele lange en moeilijke woorden in voorkomen.

Het verhaal gaat over Jos en Gijs. Gijs woont op de boerderij. Daar is altijd wat te beleven. Jos woont vlak bij Gijs. Jos heeft geen broertjes en zusjes en speelt vaak bij Gijs. Centraal in het boekje staat de bruiloft van Rein en Marjan. Marjan is de zus van Gijs.

Er gebeuren niet direct spannende dingen in het boekje, wel gewone dagelijkse gebeurtenissen. Een leuk boekje, dat kinderen zal aanspreken. Om voor te lezen vanaf vier jaar. Om zelf te lezen vanaf zes jaar.

N.a.v. "Jos op de bruiloft", door M. H. Karels-Meeuse; uitg. Den Hertog, Houten 1990; 66 blz., prijs 5,95 gulden (in 1991 8,75 gulden).

__________________________________________________________________

Spoorloos verdwenen

Rik Valkenburg, die al heel wat boeken geschreven heeft, komt nu met een boekje voor kinderen van vier tot zeven jaar. Het verhaal is echt gebeurd, hoewel het wel onwaarschijnlijk overkomt.

Suzanne, een pientere kleuter, woont vlak bij het station. Vaak staat ze naar de treinen te kijken. Op een dag stapt ze zelf in de trein en rijdt mee naar Utrecht. Daar loopt ze helemaal alleen door Hoog Catharijne. Na een zoekactie, waarbij de politie wordt ingeschakeld, komt Suzanne weer terecht. Het boekje is verdeeld in korte hoofdstukken, zodat steeds een kort gedeelte kan worden voorgelezen. De leuke illustraties zijn van Jaap Kramer.

N.a.v. "Suzanne spoorloos verdwenen", door Rik Valkenburg: uitg. De Banier, Utrecht  1990; 41 blz., prijs 6,90 gulden.

________________________________________________________

Kleine evangelist

Het verhaal speelt zich afin Slowakije omstreeks het jaar 1900. Palko vindt in een grot een Nieuwe Testament. Voorin staat geschreven: „Lees het regel voor regel". Palko doet dit en wordt bekeerd. Kinderlijk eenvoudig wordt dit beschreven. Niet alleen Palko, maar heel zijn omgeving wordt geraakt door het Evangelie. Naast het bekeringsverhaal wordt verteld hoe Palko, een vondeling, zijn vader en moeder terugvindt.

Dit geeft een boeiende dimensie aan het verhaal.

Misschien nog wat moeilijk voor achtjarigen, maar erg aanbevolen om te lezen. Een boeiend boek met een diepere inhoud.

N.a.v. "Palko, de kleine evangelist", door J. W. van den Berg; uitg. Den Hertog, Houten 1990; 94 blz., prijs 9,95 gulden.

______________________________________________________________

Anita

Mevrouw Van Zijtveld-Kampert is erin geslaagd twee fijne boeken te schrijven voor meisjes van twaalf tot zestien jaar. De twee delen vormen een vervolg op elkaar maar zijn ook zelfstandig te lezen.

De hoofdpersoon in de boeken is Anita. Anita woont op een boerderij. Ten gevolge van een verkeersongeluk verliest Anita haar moeder. Het gezin maakt een moeilijke tijd door. Vooral Anita, die erg gevoelig is, kan het verlies van haar moeder slecht verwerken. Na verloop van tijd besluit Anita's vader te hertrouwen. Er ontstaan hevige conflicten bij Anita. Door gesprekken met oma en buurjongen Bas legt ook Anita zich neer bij het besluit van haar vader.

In het tweede deel heeft Anita nog steeds problemen met het aanvaarden van haar tweede moeder. De geboorte van een zusje en gesprekken met haar vriend Bas hebben, na vele conflicten, een verandering ten goede tot gevolg.

De boeiende trant van schrijven en de inhoud van het verhaal maken deze boeken tot boeiende, gezellige maar ook ontroerende boeken, die de moeite waard zijn om gelezen te worden.

N.a.v. "Anita, wat wil je?" en "Anita krijgt een tweede moeder", door W. van Zijtveld-Kampert; uitg. De Banier, Utrecht 1990; 82 blz., prijs 11,50 gulden.

A. van Velzen-Wijnen

_____________________________________________________

Rindert en Boris

Jantje Beton heeft het niet breed. Overal huizen, auto's en mensen. Waar kan hij nog spelen? Rindert heeft het beter getroffen, In het nieuwe prentenboek van Christiahe Lesch komt het leven van Rindert op kleurrijke manier in beeld. Hij heeft ruimte zat, want Rindert woont op een boerderij. Vriendjes heeft hij ook bij de vleet. Boris, de hond, de kippen, de poes, het paard, eendjes in de sloot, het dartele kalfje en vier kleine bokjes in de wei. Wat een leven. En wat een aardig boekje.

N.a.v. "Rindert en Boris", een prentenboek van Christiane Lesch; uitg. Christofoor, Zeist 1990; prijs 18,90 gulden.

J. van 't Hul

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.