+ Meer informatie

Spaanse gemoederen verhit na bankoverval Barcelona

4 minuten leestijd

BARCELONA — De aflopen dagen hebben de aanse kranten volgestaan sr de gijzelingsactie van terdag 23 mei in Barcelo. Zoals men weet is die zadagsmorgens om negen r begonnen door een qverI op een bankgebouw in rcelona, de Banco Cenil. Zondagavond is er een ld aan gekomen, dank zij t optreden van de GEO.

e gijzeling van zaterdag is uitge:d door extremisten. Dit heeft de te minister, Calvo Sotelo, ver>rd en de Spaanse pers spreekt leens eenstemmig van extremisten, dit ene woord houdt de eenstemmig1 echter ongeveer op. Sommigen, ir dat zijn er slechts weinig, hebben acht aan linkse terreurgroepen, ;iaal de Baskische ETA. Verreweg neeste bladen denken eerder dat het •eem rechtse terroristen zijn ge;st. Men wijst er in dit geval op dat de slag direct aan scheen te sluiten bij de mislukte staatsgreep die gepleegd werd door luitenant-kolonel Tejero op 23 februari. Het feit dat de gijzelingsactie in Barcelona precies drie maanden later, op 23 mei, plaatsvond wijst in die richting; verder zochten de overvallers zelf ook aansluiting bij Tejero en diens drie hoge medestanders door te eisen dat deze vier thans in de gevangenis verkerende mannen, zouden worden losgelaten, een vliegtuig ter beschikking zouden krijgen en met de overvallers naar Argentinië zouden mogen uitwijken. Zowel Tejero als de Argentijnse regering distantieerde zich hiervan, Tejero door te zeggen dat hij niet in zo'n vliegtuig zou willen stappen naar Argentinië, en de Argentijnse regering door te verklaren dat zij in dit geval geen politiek asiel zou willen verlenen. Verder heerst er in de Spaanse pers een geweldige onenigheid. De linkse bladen, zoals Diario 16 en El Pais, menen hier een geschikte gelegenheid te vinden om de Spaanse politie, de Guardia Civil, aan te vallen. De Guardia Civil is zeer conservatief, evenals vele hoge legerkringen, zoals die van Tejero, zodat een samenwerking tussen rechtse extremisten en de Guardia Civil wel denkbaar zou zijn. De hele gijzelingsactie zou dan ten opzet gehad hebben de rechtse kringen uit het leger nog eens een duwtje te geven om in verzet te komen tegen de regering die volgens extreem rechtse kringen veel te democratisch is.

Meer rechtse dagbladen, zoals ABC en El Alcazar, verwerpen die verondersteUing geheel. Zij zien in de overval van 23 mei meer een samenwerking tussen rechtse extremisten en gewone schurken. De discussie over deze zaak met veel verdachtmakingen over en weer zou nog wel enige tijd voortduren, vooral omdat de verklaringen van de regering heel onduidelijk zijn, en door vriend en vijand worden gewantrouwd.

Iets anders dat heel onduidelijk is, is het aantal overvallers. Volgens de eerste en dus meest geloofwaardige verklaringen van de bevrijde gijzelaars waren dat er 27, Naderhand is het aantal successievelijk gereduceerd tot 24, 20, 11 en 10. Nu staat het bijna vast dat er enkele overvallers, toen ze zagen dat ze het verloren hadden, zich onder de gijzelaars begeven hebben. Maar al deze verschillen in de aantallen worden hierdoor nog niet verklaard. Eén van de overvallers is omgekomen.

Men debatteert in Spanje ook over de raadselachtige vraag waarom de overvallers zich niet met namen maar met cijfers aanduidden: hun leider heette bijv. nummer 1. Daar ook bij sommige Spaanse politieëenheden deze gewoon

Zoals reeds eerder gemeld is, is er woensdag in Barcelona een tunneltje voor springstoffen ontdekt onder de weg waar de koning morgen een parade moet afnemen. Men denkt hierbij aan een eventuele moordaanslag op de koning, en legt ook hier weer verband.

Uitvoerige verhalen worden ook verteld in de Spaanse pers over de GEO, de speciale operatiegroepen van de politie. Deze bestaan uit jonge mannen, gemiddeld 24 è 25 jaar oud, 98 procent van hen is gehuwd en zij hebben een speciale militaire training gekregen met geweren, andere bewapening, explosieven, radiotechniek en een psychologische scholing. De GEO bestaat sinds 1978 en zij wordt gevormd door zeer kleine eenheden van vijf man. Spanje vormt met de Verenigde Staten, Israël, West-Duitsland, Nederland en nog een aantal landen een groep van vijftien staten die dergelijke speciale eenheden in dienst hebben.

De mooiste deze week geciteerde voorbeelden van vergelijkbare acties vond men in het Spaanse dagblad Va. Daar werd het conflict in Barcelona vergeleken met de „Operatie Entebbe" waarbij op zaterdag 3 juni 1977 een groot aantal Israëliërs in Oeganda werd bevrijd; het tweede mooie vergelijkingspunt was Mogadicsio (Somalië) waar in oktober 1977 aan boord van een Boeing 737 niet minder dan 87 Duitsers en andere Europeanen werden gegijzeld. Of men het optreden van de GEO met deze Israëlische en Westduitse acties op één lijn kan stellen is nog de vraag, maar de heldhaftige en goedgeslaagde aanval was het in ieder geval wel. Het was één van de weinig opwekkende dingen die de Spaanse pers in deze week te bespreken had.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.