+ Meer informatie

Meer slachtoffers door vuurwapengeweld

'Columbianen' richten zich op Europa

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het aantal omgekomen slachtoffers door vuurwapengeweld steeg in 1990 met zeven naar 76. Wel werden minder vuurwapens in beslag genomen: 2574 afgelopen jaar tegen 2906 in 1989. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de CRI.

Toch beveelt de CRI in dit verband het herstel van het vuurwapenspecialisme bij de Nederlandse politie „nog steeds van harte aan".

De CRI is „minder positief" over de stijging van het aantal gewapende overvallen: 1495 in 1989 en 1580 vorig jaar. Overvallers richten zich steeds meer op benzinestations en andere particuliere bedrijven. Het aantal overvallen op geldinstituten, zoals banken, bleef vorig jaar ongeveer gelijk. Acht doden waren er in 1990 te betreuren bij gewapende overvallen, drie minder dan in 1989.

De CRI turfde in 1990 verder recordvangsten cocaïne en cannabisprodukten. Deze vangsten zijn een direct gevolg van de overvloedige oogsten van ruwe opium, cocabladeren en cannabis in de produktiegebieden in Azië. Afrika en Zuid-Amerika.

De in beslag genomen hoeveelheid cocaïne in ons land steeg van 1425 kilo in 1989 naar 4288 kilogram in 1990, terwijl hasj steeg van 14.071 kilo in 1989 naar 90.010 het afgelopen jaar. De inbeslagname van heroïne bleef vorig jaar min of meer gelijk aan voorgaande jaren.

Grotere partijen

Steeds nadrukkelijker richten zich volgens het hoofd van de CRI, Wilzing, Columbiaanse drugskartels op West-Europa. Dat levert niet alleen een stroom van kleine koeriers met geringe hoeveelheden cocaïne op, maar ook de verborgen aanvoer van grote partijen in schepen via bij voorbeeld Rotterdam.

Verwacht mag worden, aldus Wilzing. dat de Columbiaan.se kartels, net als in de Verenigde Staten, eigen importfirma's en distributienetwerken in Europa zullen stichten. De drie maanden geleden ingevoerde visumplicht voor Columbianen, gevoegd bij een streng vestigingsbeleid, dienen zo snel mogelijk te worden uitgebreid tot de overige lidstaten van de Europese Gemeenschap, wenst de CRI. Wilzing signaleerde overigens ook dat de cocaïnesmokkel uit Suriname „significant" is gestegen.

Hij voorspelt voorts, gezien de ontspanning binnen Europa, nauwere banden tussen drugshandelaren uit Oost en West. Polen blijkt zich nu al te ontwikkelen tot een belangrijk producent van amfetamine en de Sowjet-Unie speelt naar verwachting een groeiende rol bij de smokkel van hasj uit Afghanistan naar West-Europa.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.