+ Meer informatie

Esten polsen Nederland over steun

Delegatie heeft geen bezwaar tegen Baltisch infonnatiebureau

4 minuten leestijd

TALLINN (ANP) - De Estse minister van buitenlandse zaken, Lennart Meri, hoopt op een ontmoeting met zijn Nederlandse ambtgenoot Van den Broek. Meri wil Van den Broek polsen in hoeverre Nederland bereid is tot politieke hulp aan een nieuw en democratisch Estland. Dit zei Meri gisteren tegenover het ANP na een onderhoud met een delegatie van de Tweede Kamer.

Op de eerste dag van het officiële bezoek van de Nederlandse parlementaire delegatie aan de Baltische staten verklaarde delegatieleider M. van Traa (PvdA) geen belemmering te zien voor de vestiging van een gezamenlijk Baltisch informatiebureau in Nederland.

„Ik zou Van den Broek graag willen ontmoeten om met hem te spreken over de politieke hulp die Nederland kan bieden bij de wederopbouw van onze democratische staat", zo verklaarde Meri. Verscheidene Estse gesprekspartners van de delegatie benadrukten dat zij niet meteen uit zijn op de erkenning van hun onafhankelijke Estise staat op dit moment.

„Een Nederlands consulaat in TalUnn is op dit moment politiek onhaalbaar", zo erkende Tiit Made van de Estse parlementaire conunissie voor buitenlandse zaken. „Dat zou tot een conflict tussen Den Haag en Moskou leiden. We moeten stap voor stap te werk gaan om ons geleidelijk op de onafhankeüjkheid voor te bereiden".

In tegenstelling tot Litouwen, dat in maart vorig jaar de woede van Moskou opwekte door zich onafhankelijk te verklaren, maakt Estland een geleidelijker overgang door van Sowjetrepubliek naar de zelfstandige staat die het tussen de wereldoorlogen was, aldus Meri. „Dit maakt het moeiUjker betrekkingen aan te gaan".

Protocollen

De minister wees erop dat de situatie van dag tot dag kan veranderen. Dit hoeft verdere contacten van het Westen met de Baltische staten niet in de weg te staan, meent Meri. De Estse bewindsman toonde zich in het geheel niet bevreesd voor de gevolgen daarvan voor de toekomst van de Sowjet-Unie. „Veel van uw mensen geloven dat de Sowjet-Unie uiteen zal vallen zodra Nederland Estland erkent!"

Als alternatief voor diplomatieke erkenning hield Meri de Nederlandse delegatie de protocollen voor die Denemarken de afgelopen weken met de drie Baltische staten heeft gesloten. Daarin bevestigde Kopenhagen dat het de annexatie van Estland, Letland en Litouwen in 1940 nooit heeft erkend en de diplomatieke betrekkingen met de drie staten zal herstellen „zodra dat mogelijk is". De delegatie kreeg de protocoltekst van de minister ter bestudering mee.

Wat Nederland betreft heerst echter onduidelijkheid of Den Haag destijds heeft ingestemd met de inUjving in 1940. Toen Nederland in 1942 diplomatieke betrekkingen met de Sowjet-Unie aanging, maakte het geen voorbehoud voor de Baltische staten, „maar dat betekent nog geen feitelijke instemming met de annexatie", zo onderstreepte Van Traa.

Naar de mening van Meri is de hele kwestie met het officiële bezoek van de delegatie uit de wereld geholpen. „Het betekent dat er nu een de facto relatie bestaat tussen het Nederlandse parlement en ons democratisch gekozen parlement, dat zich tot doel stelt de Estse onafhankelijkheid te herstellen".

Doof en blind

De volgende stap moet dan het vestigen van een informatiebureau in Nederland zijn. „Als minister van buitenlandse zaken voel ik me doof, blind en stom zonder ambassades", klaagt Meri. „Een informatiebureau in Den Haag zou een uitkomst zijn, het liefst voor alle drie de Baltische staten tegelijk. Ik kan dan wel alleen voor Estland spreken, maar sinds vorig jaar coördineren we ons buitenlands beleid via de Baltische Entente". Delegatieleider Van Traa verwacht niet dat de vestiging van een Baltisch informatiebureau in Nederland veel problemen zal opleveren. „Ik zie geen obstakel voor een informatiebureau, we doen er goed aan dit snel te doen", zei hij. Hoe deze missie door Nederland gefinancierd moet worden, staat nog open.

Estland verwacht van Nederland niet zozeer economische steun, al is medische hulp welkom, evenals politieke steun, zo liet het Estse commissielid Made de delegatie weten. „Eerst moeten we onafhankelijk worden, dan zijn we pas bij machte om onze economie in orde te brengen. We willen graag dat Nederland onze deelname aan internationale organisaties steunt". Via deze geleidelijke weg hoopt Estland zijn zelfstandigheid feitelijk te herstellen.

Daarnaast moet het Westen de druk op de Sowjet-Unie handhaven, zo lieten de Esten Van Traa weten. „Ze hopen dat Moskou dan uiteindelijk besluit dat het beter af is zonder de Baltische staten dan dat het de Westerse steun verliest", zo verwoordde de Nederlandse delegatieleider de Estse gevoelens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.