+ Meer informatie

'Overnachtingspakket' voor arrestanten A'dam

Gevangenen klaagden steen en been

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Om de leefbaarheid in de cellen op het Amsterdamse hoofdbureau van politie te vergroten, krijgen arrestanten in het vervolg een zogenaamd ! 'overnachtingspakket' uitgereikt.

Daarin zitten een kam, een tanden' borstel, zeep, een handdoek, een washandje en een laken. De politie hoopt hiermee tegemoet te komen , aan de ernstige klachten over de kwaliteit van de cellen zoals die werden verwoord in het jaarverslag van de commissie cellentoezicht. I Volgens een woordvoerder waren i dergelijke voorzieningen er altijd al. I maar haperde de distributie. Ook arrestanten zelf klaagden steen en been over de kwaliteit van hun tijdehjk verblijf in de cellen op het hoofdbureau. Dat bleek onlangs uit een enquête die de politie onder de 'bezoekers' van het cellenblok hield. De Amsterdamse politie verwacht ongeveer drieduizend overnachtingspakketten per maand nodig te hebben. Naast het pakket -dat na gebruik wordt gerecycled- krijgen de arrestanten ook vaker iets te drinken. Het aantal rondes waarin koffie, thee en melk wordt uitgedeeld, wordt uitgebreid van twee naar zes per dag.

Eigen initiatief

Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse politie is de invoering van het overnachtingspakket voor arrestanten een eigen initiatief van agenten op het hoofdbureau van politie om de leefbaarheid in de cellen te verhogen. De maatregel is, aldus de woorvoerder, niet ingegeven door de kritiek die de commissie cellentoe-. zicht in het jaarverslag leverde op dg kwaliteit van een deel van de arrestantencellen die bij de politie in gebruik zijn.

In vergelijking met bij voorbeeld de accommodatie in de Warmoesstraat, betitelde de commissie de ce\-. len in het hoofdbureau als „binnen de gegeven omstandigheden aantrekkelijk". Ook de arrestanten zelf ZOUT den, aldus de woordvoerder, redelijk tevreden zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.