+ Meer informatie

Sadat wil Sovjet-rol in vredesgesprekken

,,Mits Moskou polarisatiepolitiek mijdt"

2 minuten leestijd

CAÏROAVASHINGTON — Egypte is niet gekant tegen een eventuele positieve rol van de Sovjet-Unie bij vredespogingen in het Nabije Oosten, onder voorwaarde dat Moskou zich onthoudt van pogingen een militair steunpunt in het gebied te krijgen. Dit zou president Sadat volgens het Egyptische blad „Mayo" zaterdag tegen zijn adviseurs hebben gezegd.

„Egypte verwelkomt elke maatregel voor het bereiken van vrede in het gebied, inclusief een positieve rol van de Sovjet-Unie, onder voorwaarde dat de Sovjet-Unie zich onthoudt van de politiek van polarisatie die zij ten uitvoer legt in landen als Syrië en Zuid-Jemen", zo zou Sadat hebben gezegd. „Zo'n politiek wordt gewoonlijk gevolgd door polarisatie van de kant van de Verenigde Staten en dit is in het geheel niet in het belang van de Arabische wereld", zo Citeert „Mayo" verder.

Egypte reageerde onlangs gunstig op een oproep van de Russische president Brezjnjev tot het houden van een internationale vredesconferentie voor het Nabije Oosten. Wel zou iedere vredespoging volgens Egypte moeten zijn gebaseerd op de Camp David akkoorden tussen Egypte, Israël en de VS.

Jamani sceptisch

De Saoedische. minister voor oliezaken, sjeik Achmed Jamani, verklaarde zondag dat het Nabije Oosten eerder door Israël wordt bedreigd dan door de Sovjet-Unie. Zinspelend op de mogelijkheid dat het Amerikaanse congres de wapenleveranties aan zijn land blokkeert wegens Israëlische bezwaren, waarschuwde Jamani voor een politiek, waarbij de Verenigde Staten de Arabische landen juist in de armen van de Sovjet-Unie drijven. Hij sprak zich uit tegen een Amerikaanse aanwezigheid in het Nabije Oosten. Dat zou slechts tot een Russische aanwezigheid leiden, aldus Jamani.

De Arabische olieminister drong bij de VS aan op nog grotere inspanningen om het olieverbruik te verminderen, omdat alleen dan de olieprijzen in de hand kunnen worden gehouden. Sjeik Jamani sprak de hoop uit dat bij de komende OPEC-conferentie besloten kan worden tot een gemeenschappelijke olieprijs die ligt onder de huidige maximumprijs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.